7.1.19

Γιατί ο Πλάτων ήθελε οι πολιτικοί νά είναι φιλόσοφοι;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Κάποιος πολιτικός ο οποίος κατείχε μεγάλο δημόσιο αξίωμα -ήταν πρόεδρος της δημοκρατίας- διατηρούσε παράνομο δεσμό με κάποια γυναίκα. Όταν έγινε γνωστό , είπε το περίφημο "ε, και;"

Από τότε όσοι διατηρούν παράνομο δεσμό ή πρόκειται να κάνουν παράνομο δεσμό, στη σκέψη ότι μπορεί να γίνει γνωστό στον κόσμο, λένε στον εαυτό τους "Ε, και;"

Ένα απλό "Ε, και " ενός πολιτικού, δίνει τη θεωρητική βάση για τους παράνομους δεσμούς σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ίσχυε και για τις άλλες παρανομίες. Ο Σωκράτης συνειδητοποίησε ότι όταν ένα πρόσωπο που κατέχει κάποια θέση, μπορεί να διαφθείρει τον κόσμο, αν παραβαίνει τους νόμους και κανείς δεν τον ελέγχει. Προτίμησε να χάσει τη ζωή του, παρά να μη σεβαστεί τους νόμους.

Ποιοί θα σεβαστούν τους νόμους, όπως διδασκε ο Σωκράτης, αν οι πολιτικοί, δε δίνουν το καλό παράδειγμα; Οι φιλόσοφοι προσπαθούσαν, σαν τον Σωκράτη να εφαρμόζουν στη ζωή τους, αυτά που δίδασκαν με τη φιλοσοφία τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αρχαίας φιλοσοφίας ήταν αυτό. Ότι υπήρχαν φιλόσοφοι που δεν τηρούσαν αυτά που δίδασκαν. Όταν λειτουργούσε η δημοκρατία, οι Αθηναίοι δεν απένειμαν δημόσια αξιώματα σ' αυτούς που δεν διακρίνονταν για το ήθος τους.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: