17.1.19

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΖΩΗ. ΝΕΚΡΕΣ ΨΥΧΕΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η αμαρτία μας χωρίζει απ΄ το Θεό. Θάνατος είναι ο χωρισμός της ψυχής από το Θεό. Άρα η αμαρτία είναι ο θάνατος της ψυχής. ΚΙ αφού κανένας δεν είναι αναμάρτητος, όλοι έχουμε λίγο έως πολύ νιώσει το θάνατο της ψυχής.

Αυτά όλα είναι θεωρητικά. Στην πράξη πώς γίνεται αντιληπτό ότι η αμαρτία θανατώνει την ψυχή ; Γίνεται αντιληπτό από τα συμπτώματα της νεκρής ψυχής.

ΟΙ αρχαίοι γνώριζαν τα συμπτώματα της νεκρής ψυχής. Στην αρχαία μυθολογία οι πύλες του Άδη έμειναν ανοιχτές, όταν ο Ηρακλής σκότωσε τους Κέρβερους που τις φύλαγαν , Έτσι βγήκαν στον επάνω κόσμο νεκρές ψυχές και αναμίχθηκαν με τους ζωντανούς.

Νεκρές ψυχές περιγράφει στο ομώνυμο μυθιστόρημά του ο μεγάλος Ρώσος μυθιστοριογράφος Νικολάϊ Γκόγκολ. Στη γλώσσα της Νομικής Επιστήμης η νεκρή ψυχή ονομάζεται "ηθικός θάνατος". Ηθικός θάνατος είναι όταν ο άνθρωπος απεκδύεται τις αρετές του πνεύματος. Πολλοί νομίζουν ότι οι αρετές είναι γνώσεις.

Μια φορά ο Πλάτων ρώτησε ένα γέρο μαθητή του: "Πότε θα αποφασίσεις να ζεις ενάρετα;" Ο Πλάτων εννοούσε ότι φιλοσοφία είναι "επιστήμη και ζωή".

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: