30.1.19

Ανεπίδεκτοι της χάρης του Θεού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Υπάρχουν ανεπίδεκτοι της χάρης του Θεού. Είναι οι αδαείς. Δε γνωρίζουν το Άγιο Πνεύμα και τα δώρα Του. Αγνοούν την ελευθερία. Θεωρούν τη δουλεία τους «κοινωνική κατάκτηση». Μιλούν για δικαιοσύνη και ειρήνη, αλλά δεν έχουν ποτέ πνευματική εμπειρία.
Η παραβολή του Ιησού γι΄ αυτόν που έκρυψε το τάλαντο που του δόθηκε στη γη, μιλάει γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν στη χάρη του Θεού και δεν δέχονται τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Αγνοούν το Πνεύμα του Θεού και τα δώρα Του. Δεν έχουν εμπειρία της δικαιοσύνης και της ειρήνης και της πνευματικής χαράς. Και ποια είναι η κατάληξή τους; Εκβάλλονται εις το εξωτερικό σκοτάδι. Εκεί που είναι «ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων».
Πρέπει να ‘ μαστε δεκτικοί κάθε στιγμή. Να είναι η καρδιά μας καθαρή! Τώρα είναι καιρός εύκαιρος για τη σωτηρία μας. Να διώχνουμε αυτό που εμποδίζει τη χάρη του Θεού να μένει μέσα μας. Ο μη έχων πνεύμα Θεού έχει ψεύτικους θεούς. Να μη δεχόμαστε μάταια τη χάρη του Θεού. Σ’ αυτόν που θα δεχθεί τη χάρη, η χάρη θα αυξάνει και θα πορεύεται από δύναμη σε δύναμη. Αυτός που δεν έχει τη χάρη του Θεού, θα χάσει και τους ψεύτικους θεούς που έχει.
Οι αδαείς είναι αξιολύπητοι κι εμείς επίσης. Εκείνοι γιατί αρνούνται στην άγνοιά τους τη χάρη του Θεού κι εμείς γιατί δε μπορέσαμε να τους πείσουμε. Αλλά δε φοβούνται τις αρρώστιες; Ίσως γιατί δεν συνδέουν την απουσία της χάρης από μέσα τους με αυτές. Παραθέτουμε ένα σχετικό απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του διάσημου σκηνοθέτη Ελία Καζάν:
«Η σάρκα και το πνεύμα βρίσκονται σε μια αλληλεξάρτηση. Όταν ένα άτομο δεν ενδιαφέρεται, ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, να συνεχίσει τη ζωή του, τότε συμβαίνει μέσα του κάτι μυστηριώδες και καταστρεπτικό. Η ψυχή μεταφέρει το μήνυμα και η προστατευτική δύναμη του σώματος –το ανοσοποιητικό σύστημα όπως λέγεται – παραδίδει σιγά σιγά το σώμα στην ασθένεια, η οποία περιμένει υπομονητικά γι αυτό το άνοιγμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ενιαίος και το εσώτερο μέρος του είναι αυτό που συνηθίζουμε να το λέμε πνεύμα, καμιά φορά και Άγιο Πνεύμα, επειδή είναι πραγματικά άγιο. Αυτό είναι που πρέπει να επιβιώσει, κι όταν δεν επιβιώνει, δεν επιβιώνουμε κι εμείς. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος σκοτώνει τον εαυτό του.» (‘Ελια Καζάν, Μια ζωή, Έκδοση Ελληνική Ευρωεκδοτική, σελ. 767.)
Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε πίστη στο Άγιο Πνεύμα, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον…

moschoblog.blogspsot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: