29.1.19

"Ου μη καταμείνει το πνεύμα μου εν αυτοίς , δια το είναι σαρκας." (Γεν.6,3)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Η τηλεόραση κι οι υπολογιστές εμποδίζουν την προσευχή. Αυτό εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι είναι και τόσο σημαντικό, αφού είναι στη θέλησή μας να είμαστε μπροστά σ' αυτά τα μέσα ή να μην είμαστε.
Η αντίρρηση όμως αυτή στην πραγματικότητα δεν ισχύει, διότι τα μέσα αυτά εμποδίζουν τη θέλησή μας να τα αποφύγουμε . Έχουμε υποταχθεί σ' αυτά σε τέτοιο βαθμό που αντί να μας υπηρετούν , υπηρετούμε εμείς αυτά όπως οι δούλοι τα αφεντικά τους. Είμαστε περισσότερο ή λιγότερο εξαρτημένοι από αυτά.
Θα μου πείτε κι αν εμποδίζουν την προσευχή, δεν μας ενδιαφέρει γιατί δεν προσευχόμαστε. Πράγματι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν προσεύχεται. Και όχι μόνον αυτό, δεν προσεύχεται και δεν γνωρίζει τί σημαίνει το ότι δεν προσεύχεται. Δεν γνωρίζει ότι η έλλειψη της προσευχής σημαίνει απουσία της ψυχής.
Αν δεν προσευχόμαστε δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, κι αν δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, δεν έχουμε εαυτό. Αυτό που είμαστε είναι αυτό που η Γραφή ονομάζει "σάρκα¨" Αν δεν προσευχόμαστε είμαστε "σάρκες", για τις οποίες ο Θεός είπε "ου μη καταμείνει το πνεύμα μου εν΄ αυτοίς, δια το είναι σάρκας." (Γεν. 6,3 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: