9.10.18

Τρία κλειδιά του πνεύματος

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

!. Το κλειδί της συλλογής. Με το κλειδί της συλλογής γνωρίζομε ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και τί κάνουμε. Γνωρίζουμε ποιο είναι το θεμέλιο της ζωής μας και ποιος είναι ο προσανατολισμός της θέλησής μας.

2.Το κλειδί της αυτοσυνειδησίας. Με το κλειδί της αυτοσυνειδησίας δε συγχέουμε τον εαυτό μας με τα στοιχεία του κόσμου (το υλικό της ζωής). Ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο , αλλά δεν είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου.

«Δυνάμει του πνεύματός του, ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που μπορεί να διευρύνει το περιβάλλον στη διάσταση του σύμπαντος κόσμου και να μετατρέπει τα εμπόδια σε αντικείμενα, αλλά μπορεί επίσης (κι εκεί βρίσκεται το σημαντικότερο0 να εξαντικειμενίζει και την ίδια του τη φυσιολογική και ψυχική κατάσταση και κάθε μεμονωμένο ψυχικό βίωμα, κάθε μεμονωμένη ζωτική του λειτουργία. Μόνο γι΄ αυτόν τον λόγο, μπορεί, αυτό το ον να απορρίπτει ελεύθερα και τη ζωή του. Το ζώο ακούει και βλέπει, αλλά χωρίς να ξέρει πως ακούει και πως βλέπει.» (Μαξ Σέλερ, Η θέση του ανθρώπου στον κόσμο).

3. Το κλειδί της αναγωγής στο επίπεδο των αξιών .Με το κλειδί αυτό ανάγουμε τα πράγματα στο επίπεδο των αξιών, αφού βάλουμε σε παρενθέσεις τα παροδικά, τα φθειρόμενα, αυτά που είναι φούσκες που γρήγορα σπάζουν. Χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι ότι δεν ανάγονται στο επίπεδο των καθαρών μορφών, στον κόσμο των αξιών, δεν ευλογούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: