5.10.18

Η προσοχή του εαυτού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ποιά είναι η σημασία της προσοχής του εαυτού, όσον αφορά στην προσευχή; Εκτός απ΄ το να προσέχουμε στις λέξεις της προσευχής, στο τι άλλο χρησιμεύει η προσοχή του εαυτού στην προσευχή; Η προσοχή έχει μεγάλη σημασία στην προσευχή, «Πρόσεχε σ’ εαυτώ», λένε οι Πατέρες. 

Τι σημαίνει προσέχω στον εαυτό μου; Προσοχή του εαυτού σημαίνει γνώση του εαυτού. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας μπορούμε να τον διακρίνουμε από τους πειρασμούς. Οι δυσκολίες της ζωής δεν είναι ο εαυτός μας. ΟΙ δυσκολίες της ζωής είναι το υλικό της ζωής και πρέπει να το δούμε ως αντικείμενο και να το χρησιμοποιήσουμε ως αντικείμενο. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις δυσκολίες της ζωής με τον εαυτό μας, το υποκείμενο με τα αντικείμενα.

Στον αόρατο αγώνα με τις προκλήσεις της ζωής, η προσευχή, ιδίως η νοερά προσευχή συγκρούεται. αδιάκοπα με τους πειρασμούς. Η νοερά προσευχή είναι το μόνο μας όπλο εναντίον τους. Ούτε σύγκρουση ούτε διάλογος με τους πειρασμούς , παρά μόνο συνέχιση της νοεράς προσευχής. Να μην διακόπτουμε καθόλου την νοερά προσευχή. «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε».

Ο Εχθρός που μας πολεμάει με τους πειρασμούς δεν γνωρίζει ποιοι είμαστε. Ενώ σε μας είναι εύκολο να διακρίνουμε τους πειρασμούς, αν προσέχουμε τον εαυτό μας. Έτσι κατανοούμε πόσο μεγάλη σημασία για τον αγώνα για την ελευθερία έχει η προσοχή του εαυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: