3.2.18

"Σαν έτοιμος από καιρό σαν θαρραλέος"

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τί σημαίνουν τα λόγια αυτά του Καβάφη; Σημαίνουν πως αν είσαι έτοιμος από καιρό για κάποιο πράγμα, δε χρειάζεται να σκεφτείς για να πεις το ναι ή το όχι στην πρόκληση της ζωής. Έχεις μέσα σου το μεγάλο Ναί ή το μεγάλο Όχι και το λες βγαλμένο κατ' ευθείαν απ΄ την ψυχή σου.

Ήμουν άραγε ποτέ έτοιμος από καιρό; Αν σκεφτώ πότε αποφάσισα χωρίς να σκεφτώ, θα διαπιστώσω ότι αυτό έκανα τις περισσότερες φορές π.χ. στην εκλογή επαγγέλματος, στο γάμο κ. α.

Στο αυριανό Συλλαλητήριο π.χ. είπα το Ναι, χωρίς να σκεφτώ ούτε στιγμή. Το ίδιο έκανα στους Μαραθώνιους όταν λάβαινα μέρος δεν σκεφτόμουν καθόλου. Δεν καταλάβαινα αυτούς που γκρίνιαζαν δίπλα μου, γιατί ο Μαραθώνιος είναι 42 χιλιόμετρα. Κάποιοι έκοβαν δρόμο και τον συντόμευαν. Αυτοί οπωσδήποτε δεν ήταν έτοιμοι από καιρό.

Το ίδιο σαν έτοιμος από καιρό , σαν θαρραλέος πήρα την απόφαση και στο γάμο. Ξαφνικά, ΄όπως όταν βαδίζεις δυτικά και σε μια στιγμή γυρίζεις και βαδίζεις ανατολικά. Ή όπως γίνεται με τη μετάνοια. Η μετάνοια δε διαρκεί πάνω από ένα κλάσμα δευτερολέπτου. Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι αυτόχειρες που πέφτουν από ψηλά, να μετανοούν πέφτοντας.

Σε μια θανατική εκτέλεση, που μου διηγήθηκε κάποιος αυτόπτης μάρτυρας, ο κατάδικος, που είχε αρνηθεί να εξομολογηθει, μετενόησε τη στιγμή που οι άντρες του εκτελεστικού αποσπάσματος πυροβολούσαν. Πριν τον αγγιξουν οι σφαίρες έκανε βιαστικά το σταυρό του. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας από τους Αγίους στον Παράδεισο, κοντα στο Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: