23.4.17

Η προσευχή υπέρ των εχθρών

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Εχθρούς εννοούμε αυτούς που έχουν οποιαδήποτε σχέση με την λύπη και τον πόνο που νιώθουμε εξαιτίας τους και που με τίποτε δεν μπορούμε να τον θεραπεύσουμε αλλιώς, παρά μόνο με την προσευχή υπέρ αυτών, σύμφωνα με την Εντολή του Ευαγγελίου «εύχεσθε υπέρ αλλήλων, ίνα ιαθήτε» (να προσεύχεσθε ο ένας για τον άλλον, για να θεραπευθείτε από τις αρρώστιες σας).

Σύμφωνα με την νηπτική μας παράδοση η ενδεδειγμένη προσευχή υπέρ των εχθρών είναι η νοερά προσευχή ή αλλιώς «ευχή», που κάνουμε αδιαλείπτως μέσα στην καρδιά μας για τον εαυτό μας και για τους άλλους, ακόμα και για τους εχθρούς και ζητάμε από τον Ιησού Χριστό να μας ελεήσει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην νοερά προσευχή υπέρ των εχθρών ζητάμε από τον Ιησού, να ανταποδίδει στους εχθρούς μας, αντί της λύπης, ειρήνη και χαρά.

Η προσευχή αυτή είναι η καθιερωμένη νοερά προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού έλέησόν με» προσαρμοσμένη ως προς το αίτημα, διότι δεν ζητάμε έλεος για εμάς, αλλά για τους εχθρούς μας. Η προσευχή αυτή υπέρ των εχθρών, την οποία επαναλαμβάνουμε νοερά μέσα μας, αδιαλείπτως, είναι «Κύριε Ιησού Χριστέ,Υιέ του Θεού, ελέησον τους εχθρούς μας». Η επιθυμία μας είναι το έλεος του Θεού προς τους εχθρούς μας, να δίδεται αντί της λύπης και του πόνου, τον οποίο νιώθουμε εξαιτίας των εχθρών μας. Αντί της λύπης και του πόνου, τον οποίο νιώθουμε εξαιτίας τους, ο Ιησούς να δίδει προς αυτούς το έλεός Του.

Αν δεν μπορούμε παρά να θυμούμαστε τους εχθρούς μας και να νιώθουμε λύπη και πόνο στην θύμησή τους, ας προσευχόμαστε νοερά υπέρ αυτών, παρακαλώντας τον Θεό να τους δίδει ειρήνη και χαρά. Το ότι η θύμησή τους μας προξενεί λύπη και πόνο, σημαίνει ότι χρωστάμε σ’ αυτούς αγάπη, αφού σε κάθε άνθρωπο δεν πρέπει να χρωστάμε τίποτε άλλο, παρά μόνο αγάπη, γιατί οι άνθρωποι είμαστε όντα που αισθάνονται τον πόνο. Μόνον, αν βλέπουμε σε κάθε άνθρωπο τον πόνο που ως αισθανόμενο μπορεί να νιώσει, θα μπορέσουμε να προσευχηθούμε γι’ αυτόν, ακόμα κι όταν τον νιώθουμε ως εχθρό μας, διότι έχουμε την εμπειρία του δικού μας πόνου. Μέσα απ΄ τον πόνο, θα ευλογήσουμε την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: