18.3.17

ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΑΠΗΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

        Στην ταινία του Ακίρα Κουροσάβα "Όχι ακόμα", ο ήρωάς της, ένας διάσημος καθηγητής ιατρικής, με πληθώρα μαθητών, που τον θαυμάζουν, χάνει την γάτα του και πέφτει σε κατάθλιψη αυτός και η γυναίκα του. Η γάτα για τον καθηγητή είναι ένα παιγνίδι, που ανταποκρίνεται στην αγάπη του, σ' ένα κόσμο που αγνοεί την ανιδιοτελή αγάπη. Ο καθηγητής λυπάται σαν ένα παιδί που χάνει το αγαπημένο του παιγνίδι. Η ταινία δείχνει πόσο σημαντικό είναι και για τον ενήλικο, το παιγνίδι.
      Στην ταινία του Όρσον Ουέλες "Πολίτης Κέϊν", το "ρόζμπαντ" είναι για τον πολίτη Κέϊν, τον ήρωα της ταινίας, ένα παιγνιδάκι που του αγόρασαν οι αγαπημένοι του γονείς, πριν τους χάσει. Το παιγνιδάκι αυτό συμβολίζει την αγάπη που τον στηρίζει , ενώ η τεράστια περιουσία που απέκτησε, χάνεται σε μια στιγμή και δεν μένει παρά η στάχτη.
      Σε πολλούς αρέσει π.χ. το παιγνίδι με το τάβλι. Αν τους το εξαφανίσεις, θα λυπηθούν πολύ. Το "κοροϊδάκι" στην ελληνική ταινία "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας" φαντάζομαι ότι είναι ένας άνθρωπος, που παίζει το ρόλο του παιγνιδιού της δεσποινίδας. Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει αγαπημένο παιγνίδι σε κάποιον ευαίσθητο άνθρωπο. που αν το χάσει θα λυπηθεί, αν το ερμηνεύσει ως έλλειψη αγάπης.
      Στο ποίημα του Ρόμπερτ Λαξ, "Ο βιολιστής που παίζει στα σοκκάκια", ο βιολιστής είναι ένα παιγνίδι γι΄ αυτούς που αγαπούν το παίξιμό του και θέλουν να το ακούν. Το πρόβλημα του βιολιστή είναι εκείνοι που δεν αγαπούν το παίξιμό του και που ενοχλούνται να το ακούν και δεν θέλουν ούτε να τον ακούν ούτε να τον βλέπουν. Τί πρέπει να κάνει ο βιολιστής; Να μείνει να παίζει; Να εξαφανιστεί γρήγορα;
      Ο Λαξ δίνει αυτή τη λύση στο πρόβλημα του βιολιστή, την ίδια λύση που δίνει στη ζωή του: Να φεύγει παίζοντας. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτοί που αγαπούν το παίξιμο του βιολιστή, και να μην ερμηνεύουν την πρόσκαιρη φυγή, ως έλλειψη αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: