7.3.17

Να φέρουμε το παιγνίδι κοντά στο παιδί

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

      Στην παιδική ηλικία, τα παιδιά χαίρονταν στον τόπο μας τα λουλούδια τα ίδια και όχι τις γνώσεις τους για τα λουλούδια. Η εποχή όμως άλλαξε. Ξένες ιδέες από άλλες παραδόσεις επικρατούν τώρα και στον τόπο μας και μας επηρεάζουν. Τώρα οι γονείς νοιάζονται πιο πολύ , να μάθουν τα παιδιά τους τα ονόματα των πραγμάτων και όχι τα ίδια τα πράγματα.
    Αυτός είναι ο λόγος, που εργαζόμαστε να φέρουμε το παιγνίδι κοντά στα παιδιά. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν την προσοχή τους σ' αυτό που είναι για να μην αποκτούν απλώς ψιλές γνώσεις χωρίς επίγνωση και χωρίς να στηρίζονται στην πραγματικότητα.
     Στη δική μας παράδοση η θεωρία στηρίζεται όχι στο μυαλό, αλλά στην εμπειρία. Ο Λόρκα στο ποίημά του "Ο ποιητής στη Νέα Υόρκη", γραφει: ΄ότι ο κόσμος παρακινείται να μαθαίνει θεωρία που δεν εφαρμόζεται πουθενά και που όταν εφαρμόζεται γίνεται με τη βία. ΄Εχουν, λέει, στο κρανίο τους μια μάταιη αστρονομία , που την εφαρμόζουν με τη βία. Συλλαμβάνουν μια θεωρία σε κάποιο γραφείο κι ύστερα αναγκάζουν την πραγματικότητα να συμμορφωθεί στη θεωρία τους.(Tienen una vaga astronomia de pistolas en sus calaveras).
     Στην δική μας Παράδοση, η θεωρία είναι πράξεως επίβασις.(Θεωρία εστί πράξεως επίβασις). Δηλαδή η θεωρία στηρίζεται στην πραγματικότητα και όχι στο μυαλό. Κάποιος σύγχρονος φιλόσοφος λέει, πως η ανθρωπότητα προσπάθησε χιλιάδες χρόνια με το μυαλό. Τώρα πρέπει να προσπαθήσει με την καρδιά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: