12.3.17

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

 Αν είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ ανεξέλεγκτης τεχνολογίας και τεχνολογίας ελεγχόμενης από την συνείδηση, τί θα διαλέγαμε;
Αν ξέραμε ότι η Τεχνολογία είναι στην ουσία της κίνηση μηχανική, δηλαδή Χρόνος. Οι Αρχαίοι Έλληνες κατάλαβαν τί είναι ο Χρόνος αν αφεθεί ανεξέλεγκτος απ'΄ την συνείδηση. Έλεγαν πως ο χρόνος τρώει τα παιδιά του και τον ονόμαζαν "πανδαμάτορα", δηλαδή αυτός που δαμάζει τα πάντα. Και φυσικά και τον άνθρωπο. Εδώ βρίσκεται η ουσία του ερωτήματος "Τεχνολογία χωρίς έλεγχο από την συνείδηση ή Τεχνολογία υπό τον έλεγχο της συνείδησης".

Τί είναι λοιπόν καλύτερο για μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί την τεχνολογία; Να ξεχάσει την συνείδηση ή να χρησιμοποιεί την τεχνολογία υπό τον έλεγχο της συνείδησης. Αν η επιχείρηση αυτή  μεταξύ της συνείδησης και της παραφροσύνης επιλέγει την συνείδηση, θα έχει πάντοτε υπό τον έλεγχο της συνείδησης την τεχνολογία της. Αν ξεχάσει τη συνείδηση και επιλέξει την τεχνολογία πάνω από όλα, μπορεί προσωρινά να κερδίσει, αλλά μακροπρόθεσμα θα χάσει, γιατί ισχύει αυτό που λένε οι Αρχαίοι Έλληνες Λόγιοι, " Ο χρόνος τρώει τα παιδιά του".
Ο Ιησούς μας διδάσκει να ζούμε σ' αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου. Προφανώς για τον ίδιο λόγο, γιατί τα στοιχεία αυτού του κόσμου, τρώνε τα παιδιά τους.

Αυτός λοιπόν που έχει την ευθύνη μιας επιχείρησης που χρησιμοποιεί την τεχνολογία θα έχει πάντοτε την τεχνολογία υπό τον έλεγχο της συνείδησης. Αυτό σημαίνει ότι τοποθετεί  το εμπόρευμα εκεί όπου είναι ο χώρος του. Αν το εμπόρευμα βρίσκεται παντού, αυτό είναι τυραννία. Την τυραννία αυτή την νιώθει τώρα ο καλλιτέχνης. Για παράδειγμα, το βιβλίο εκτός εμπορείου έχει αποκλειστεί. Κι αυτό που κάνουν στον ποιητή σήμερα, θα κάνουν σε σένα αύριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: