11.3.17

ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΕΩΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Κάποιος ρώτησε ένα άγιο ασκητή τί να κάνει για να σωθεί κι ο άγιος του απάντησε
-Να μην εξευτελίσεις άνθρωπο και θα σωθείς.

Πώς εξευτελίζει κανείς έναν άνθρωπο; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξευτελίσεις έναν άνθρωπο και όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, την εξουθένωσή του, να τον εξουθενώσεις, να του βγάλεις το λάδι (του βαπτίσματος) , λέει ο λαός.

Τώρα, τί σημαίνει "λάδι του βαπτίσματος", νομίζω ότι σημαίνει να μην σέβεσαι την ανθρώπινη υπόσταση, το πρόσωπο, δηλαδή τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, που κατοικεί στον άνθρωπο αυτόν ή αλλιώς να του βγάλεις την σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος.

Φοβερό πράγμα η εξουθένωση! Είναι φοβερό ότι την εξουθένωση αυτή, δηλαδή την αποστέρηση από τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, την δεχόμαστε, όταν μας καταλαμβάνει το πάθος της υπερηφάνειας. Την υπερηφάνεια την βδελύσσεται ο Κύριος.

'Οταν δείτε, λέει το Ευαγγέλιο , το βδέλυγμα της ερημώσεως, δηλαδή αυτό που μας αποστερεί από την σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, να στέκεται σε τόπο που ανήκει στο Θεό, να καταφύγουμε στα όρη, δηλαδή να βάλουμε θεμέλιο της ζωής σταθερό και αιώνιο, το μόνο που υπάρχει, ο Ιησούς Χριστός και να μην γυρίσουμε πίσω στα μη εσωτερικά αναγκαία πράγματα. (Πρβλ. Ματθ.κδ' 15επ. Αποκ.κα΄ 5 επ.)
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: