2.4.13

Η ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Blow in the wind. Να αφεθείς φτερό στον άνεμο. Ακούγεται ωραία και δίχως να το αντιληφθείς σε πάει με ευχάριστο τρόπο στις ψεύτικες διδασκαλίες που τάζουν φιλία με το Θεό χωρίς τη δική σου συνέργεια.

Αν εμβαθύνεις στη συμπάθεια και στην ενσυναίσθηση θα δεις ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία με το Θεό χωρίς ήθος και αγάπη για τους άλλους. Δίχως ήθος και αγάπη δε γίνεται.

Η εικόνα του τραγουδιού του Μπομπ Ντύλαν blow in the wind είναι η εικόνα του Αγίου Πνεύματος αναποδογυρισμένη. Το Ευαγγέλιο λέει πως το Άγιο Πνεύμα όπου θέλει πνέει, με την έννοια ότι μοιράζει τα χαρίσματα όπως θέλει στους ανθρώπους, ενώ η εικόνα των στίχων του τραγουδιού του Μπομπ Ντύλαν παροτρύνει την παράδοση στη μοίρα.

Το Ευαγγέλιο είναι ενεργητικό και απαιτεί την συνέργεια αυτού που θέλει να ενωθεί με το Θεό, ενώ το πνεύμα του τραγουδιού είναι παθητικό. Είναι σαν το "αφέθηκα και πήγα" του Καβάφη, ο οποίος αναποδογυρίζει κι αυτός την εικόνα του Ευαγγελίου, ονομάζοντας τους έκλυτους στα πάθη, ανδρείους! Ανδρεία είναι η παράδοση στα πάθη;

Ο κόσμος ακολουθεί ψεύτικες διδασκαλίες μέσα από τα τραγούδια, τις μουσικές, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, μέσα από όλη αυτήν καταραμένη ψεύτικη παιδεία.

"Μέσα στον πόνο θα ευλογήσεις τη ζωή"* . Πιστεύω ότι για να είμαι σε κοινωνία με το Θεό πρέπει να έχω ήθος, δηλαδή να τηρώ τις Εντολές και να αγαπώ τους άλλους. Ψεύτικες διδασκαλίες υπόσχονται κοινωνία με το Θεό χωρίς δική μας συνέργεια, δηλαδή χωρίς ήθος και αγάπη των άλλων.

_______________________
* Ντοστογιέφσκι, Αδελφοί Καραμαζώφ, Στάρετς Ζωσιμά,
Μου αρέσει! · · Προώθηση · Κοινοποιήστε

Δεν υπάρχουν σχόλια: