1.4.13

"Με αυτούς που μισούσαν την ειρήνην ήμουν ειρηνικός"


«Με αυτούς που μισούσαν την ειρήνη ήμουν ειρηνικός»

.Εις μνήμην Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Κύριος δίδαξε την ενότητα και τη μη βία λέγοντας στους μαθητές Του να έχουν μεταξύ τους αγάπη και έτσι με την αγάπη να τους γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι μαθητές του Χριστού.
Ο Χριστός δίδαξε τη λογική της υπεραφθονίας. Η Εντολή του Χριστού να μην αντιστέκεται ο πιστός στον πονηρό, αλλά να αποφεύγει να συγκρουστεί μαζί του,διότι η βία αυξάνει τη βία, στηρίζεται στην υπεροχή της χάρης. Η χάρις του Θεού είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε γήινο θησαυρό. Αρκεί στους πιστούς η χάρις του Θεού.
Η δύναμη του μικρού εξαλλου είναι η ενότητα. Ως μικρό εννοούμε αυτό που δεν διαθέτει τίποτε πέραν από τον ίδιο τον εαυτό του. Με αυτήν την έννοια οι φτωχοί είναι μικροί, ,παρόλο που είναι πολλοί , διότι δεν διαθέτουν τίποτε άλλο πέραν από τον εαυτό τους. Η μόνη τους δύναμη είναι η ενότητα μεταξύ τους.
Αυτός είναι ο λόγος που ο εχθρός του ανθρώπου χρησιμοποιεί τη διαβολή για να διαιρεί τον κόσμο και να τον κυβερνά με τη βία. Όταν ο κόσμος είναι διαιρεμένος όπως είναι και στην εποχή μας, οι ισχυροί της γης τον κρατούν καθηλωμένο σε χαμηλό πνευματικό, κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο.
Οι φωνές που υποστηρίζουν τη μη βίαιη διαμαρτυρία και την μη βίαιη αντίσταση στη βία, αυτοί οι κήρυκες της ειρήνης διώκονται , ενώ οι υποκινητές της βία αφήνονται ανενόχλητοι, να εμποδίζουν την ενότητα του κόσμου, με την πρόκληση της βίας, που χωρίζει τους ανθρώπους τον έναν απ΄ τον άλλον.
Ο Κύριος δίδαξε την ενότητα και τη μη βία λέγοντας στους μαθητές Του να έχουν μεταξύ τους αγάπη και έτσι με την αγάπη να τους γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι μαθητές του Χριστού.

Η διδασκαλία του Ιησού περί μη βίας διαφέρει από την παθητική αντίσταση των ανατολικών θρησκειών και των κοινωνικών οργανώσεων που επιδιώκουν την παθητική αντίσταση.
Η διδασκαλία του Ιησού μας καλεί να είμαστε δια Χριστόν ενεργητικοί, ακόμα κι όταν πρέπει σύμφωνα με την Εντολή, να αποφύγουμε να αντισταθούμε στις επιθέσεις του πονηρού.
Ο Κύριος λέει να μην συγκρουόμαστε με τους πονηρούς, ο δε ψαλμός 119 λέει "να είμαστε ειρηνικοί με αυτούς που μισούν την ειρήνη. " Δεν αντιφάσκουν οι εντολές αυτές με την ενεργητικότητα του Χριστού; Πώς θα είμαστε ταυτοχρόνων ενεργητικοί και θα αποφεύγουμε τις συγκρούσεις; Δεν είναι η αποφυγή των συγκρούσεων παθητικότητα;
Δεν συγκρούομαι με το πονηρό ή με τον πονηρό άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι μένω παθητικός ή ότι υποχωρώ ατάκτως. Άτακτη υποχώρηση είναι όταν εγκαταλείπεις τη μάχη χάνοντας τις δυνάμεις σου και τη θέλησή σου να πολεμήσεις τον εχθρό.
Δεν συγκρούομαι σημαίνει ότι αντιπαρέρχομαι τον εχθρό από ένα πνευματικά ανώτερο επίπεδο, κάτω από το φως της διδασκαλίας του Χριστού και διατηρώ το αγωνιστικό πνεύμα μου και τις δυνάμεις μου ακέραιες.
-Πώς πρέπει να φερθώ, τον ρώτησα, όταν ο αντίπαλος επιτίθεται; -Υποχωρείς μέχρι ο αντίπαλος να ΄ρθει με το μέρος σου. -Δεν πρόκειται νά 'ρθει με το μέρος μου. -Ή θα ΄ρθει με το μέρος σου ή θα παλεύει με το άλυτο πρόβλημά του έως ότου το άλυτο πρόβλημά του να τον εξαντλήσει. Εσύ θα μείνεις πιστός στη Διδασκαλία του Ιησού.

Όσο για μένα, βρήκα γιατί νιώθω απαίσια όταν αρρωσταίνω. Δεν είναι από τις ταλαιπωρίες της αρρώστιας ή από το φόβο. Είναι γιατί όταν αρρωσταίνω ή ζωή μου χάνει το νόημα της αποστολής. Όταν δε δουλεύουμε για τους άλλους, αυτό είναι η δυστυχία μας.
Μου αρέσει! · · Προώθηση · Κοινοπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: