5.3.12

Οι μύθοι και η πραγματικότητα


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


           Μια φορά ένας ζητιάνος ήθελε να πάει  στο Μπάντεν Μπάντεν,  την πιο ακριβή λουτρόπολη του κόσμου και ζήτησε από κάποιον πλούσιο  να τον βοηθήσει.

             -Πρέπει να κάνω τα μπάνια που μου σύστησε ο γιατρός, είπε. 
             -Να κάνεις τα μπάνια, είπε ο πλούσιος , αλλά γιατί στον Μπάντεν Μπάντεν; Εκεί πηγαίνουν  μόνο οι εκατομμυριούχοι.
              -Μπροστά στην υγεία μου, δεν υπολογίζω τα έξοδα, είπε ο ζητιάνος.
         
          Αυτόν τον ωραίο ζητιάνο θυμάμαι κάθε φορά που οι αλλαγές επιβάλλονται από τις ιδέες και όχι από τα πράγματα  κι  ο κόσμος πρέπει να  συμμορφωθεί με τις ιδέες.  Παράδειγμα η ιδέα του διεθνισμού με την οποία πρέπει οι Έλληνες πολίτες να συμμορφωθούν. 

          Ο Ισπανός ποιητής εξέφρασε την ίδια ιδέα στο ποίημά του " O Ποιητής στη Νέα Υόρκη":

                 "Tienen una vaga astronomia de pistolas
                   en sus calaveras"

                 (Έχουν μέσα στο κρανίο τους 
                   μια μάταιη αστρονομία της βίας)
        
          Για μένα τα λόγια αυτά του Λόρκα σημαίνουν τα εξής: Κάποιοι άνθρωποι (προφανώς εννοεί τους αγγλοαμερικάνους), συλλαμβάνουν κάποια ιδέα
στο μυαλό τους και την εφαρμόζουν με το καλό ή με τη βία. Δηλαδή αναγκάζουν την πραγματικότητα να συμμορφωθεί στις ιδέες τους, αντί οι ιδέες τους να στηρίζονται στην πραγματικότητα.

           Ένας άλλος ποιητής που ως φοιτητής σπούδαζε στη Νέα Υόρκη, (ο Ρόμπερτ Λαξ) ,  έλαβε ένα γράμμα από τον πατέρα του, ο οποίος τον ρωτούσε αν περνάει καλά στη Νέα Υόρκη. Ο ποιητής του απάντησε: " Αγαπητέ μου πατέρα, για να περνάς καλά στη Νέα Υόρκη, πρέπει να είσαι μουρλός". 

          Η βουλησιαρχία είναι χαρακτηριστικό των αγγλοσαξώνων. Πιστεύουν πως ό,τι είναι καλό γι΄ αυτούς πρέπει να τον δεχθούν και οι άλλοι, με το καλό ή με το ζόρι. Η ομοιομορφία αυτή, γράφει σε κάποιο άρθρο του ο Ρομαίν Ρολλάν,  συσσωρεύει οργή στους λαούς  κατά των αγγλοσαξώνων, η οποία θα ξεσπάσει κάποτε εναντίον τους.  
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: