1.3.12

Πώς έφτασε έως εδώ ένας κόσμος;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου 
 
        Πώς έφτασε έως εδώ ένας κόσμος που απομακρύνθηκε απ΄ το Θεό;
Ο άνθρωπος έβγαλε από μέσα του το Θεό. Συνάμα η θέση του Θεού δεν έμεινε κενή: τη θέση του Θεού κατέλαβε ο υπάνθρωπος.   
      Με αυτά τα τρία  βήματα, τους  τρεις τρόπους ,  ο  αθεϊσμός και το όργανό του ο διαφωτισμός οδήγησαν τον κόσμο στη σημερινή κατάσταση ανελευθερίας:
       Πρώτο βήμα:  Ο άνθρωπος υποκατέστησε το ΘεόΘεμέλιο του ανθρώπου δεν  είναι ο Ιησούς Χριστός, αλλά ο άνθρωπος.
       Δεύτερο βήμα: Οι οργανώσεις και το κράτος υποκατέστησαν τον άνθρωπο ο οποίος υποβαθμίστηκε. Ο γέρος εξευτελίστηκε. Ο ενήλικος στην οικογένεια παραγκωνίστηκε. Η ιδέα ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτε αν δεν ανήκεις σε κάποια ομάδα επικράτησε. Ο κόσμος πίστεψε στην ουτοπία του κράτους με  ανθρώπινο πρόσωπο.
      Τρίτο βήμα: Ο κομματισμός διέλυσε τις οργανώσεις και το κράτος. Την οργάνωση την υποκατέστησε ο υπάνθρωπος!
       Πώς θα σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή; Ο κόσμος  αναζητάει την ενότητα! Τις ενώσεις τις δημιουργεί το ωραίο. Δεν είναι ωραίο, που απομακρύνεται  ο άνθρωπος απ΄  το Θεό. Δεν είναι ωραίο που o άνθρωπος λογίζεται ένα τίποτε για να  πάρει τη θέση του η οργάνωση και το κόμμα. Ο άνθρωπος μόνος είναι άχρηστος αν δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια οργάνωση. Δεν είναι ωραίο που ο κομματισμός διαλύει την ενότητα παντού, στην εκπαίδευση στην οικογένεια ,στην κοινωνία.
      Αν δεν αναζητήσουμε το ωραίο εκεί όπου υπάρχει στον Ιησού Χριστό, δεν θα βρούμε τις αληθινές ενώσεις που έχουμε ανάγκη. Απλώς θα τις υποκαταστήσουμε με ψευδο-ενώσεις, όπως γίνεται τώρα. Απώτερος σκοπός των εχθρών της Εκκλησίας  είναι να πλήξουν  την Ορθοδοξία, με όπλο την οικονομική τρομοκρατία. Η μόνη συνεκτική δύναμη του ελληνικού λαού είναι η Ορθοδοξία! Πατρίδα μας είναι η Ορθοδοξία και η Ελληνική Γλώσσα!
       Ο όσιος  Γέρων Παϊσιος έλεγε πως στην εποχή μας θα διαβάζουμε την Αποκάλυψη ως εφημερίδα. Πράγματι όταν διαβάζεις την Καινή Διαθήκη έχεις την εντύπωση ότι τα γεγονότα  που περιγράφει είναι παραβολές των όσων συμβαίνουν στην εποχή μας.
       Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί δέκα λεπτά αργότερα. Συνάμα θέλουμε να γνωρίζουμε τα πάντα. Φοβούμαστε τις τίγρεις, τα λιοντάρια, τις κόμπρες… Συνάμα δε φοβούμαστε Αυτόν που τις δημιούργησε! Αγνοούμε κι απομακρυνόμαστε απ΄ το Θεό. Η πτώση του ανθρώπου από την κορυφή της γνώσης στην άβυσσο της άγνοιας του Θεού μόνο με την αστραπή που πέφτει απ΄ τον ουρανό στη γη, μπορεί να συγκριθεί. “Αν γνώριζαν,  τον Κύριο της δόξης δεν θα σταύρωναν.”
      Ο Ιησούς λίγη ώρα πριν την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψή Του από τους αρχιερείς και τους γραμματείς στον κήπο της Γεθσημανή μιλάει με τους μαθητές του. Τους λέει πως οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι τους βλέπουν όπως είναι οι ίδιοι, άρπαγες και ληστές. Από δω και πέρα δεν θα τους δέχονται ειρηνικά. Όπως εδίωξαν εμένα έτσι θα διώξουν κι εσάς. Να οπλισθείτε με την μάχαιρα του πνεύματος.
     Ο Ιησούς τους μίλησε επίσης για την μιμητική επιθυμία. Ο άνθρωπος  χωρίς την μιμητική επιθυμία είναι ειρηνικός και δεν του λείπει τίποτε. “Όταν σας έστειλα χωρίς χρήματα και σακίδιο και υποδήματα , στερηθήκατε μήπως τίποτε; Αυτοί απάντησαν: Τίποτε. “Τώρα όμως “ τους είπε “όποιος έχει χρήματα ας τα πάρει. Το ίδιο κι αυτούς που έχει σακίδιο. Όποιος δεν έχει ας πουλήσει το πανωφόρι του κι ας αγοράσει μάχαιρα”. (O Ιησούς εννοεί τα πνευματικά όπλα). “Γιατί σας βεβαιώνω πώς πρέπει να εκπληρωθεί για μένα αυτό που είναι γραμμένο στη Γραφή: “και μετά ανόμων ελογίσθη”  (και με τους ανόμους συγκαταλέχθηκε ).
       Τα λόγια αυτά ισχύουν για τους μαθητές του Ιησού σε κάθε εποχή, ιδιαίτερα στην εποχή μας, στην οποία καθένας από μας νιώθει ότι συγκαταλέγεται με τους ανόμους.
        Στους αρχιερείς και στους γραμματείς που πήγαν να Τον συλλάβουν ο Ιησούς είπε: ΅Ως επί ληστήν εξεληλύθατε μετά μαχαιρών και ξύλων. Καθ΄ ημέραν όντος μου μεθ΄ υμών εν τω ιερώ ουκ εξετείνατε τας χείρας επ΄ εμέ. Αλλ΄ αύτη εστίν υμών η ώρα και η εξουσία του σκότους.”
        (Ληστής είμαι και βγήκατε  με μαχαίρια και ρόπαλα Κάθε μέρα ήμουν ανάμεσά σας στο ναό και δεν απλώσατε χέρι επάνω μου. Αυτή όμως είναι η ώρα σας, η ώρα που κυριαρχεί το σκοτάδι.)
        Τώρα, για τον ελληνικό λαό, αυτή είναι  η ώρα των τοκογλύφων και των συνεργατών τους, η ώρα που κυριαρχεί το σκοτάδι. 

 
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: