18.6.10

Επιστρέφοντας στο πνεύμα της δραχμής

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

“Zηλούτε τα πνευματικά”
Απόστολος

Θα γυρίσω στο πνεύμα της δραχμής. Εννοώ θα ζω πνευματικά με τη δραχμή και μόνο σωματικά θα ζω με τον ωμό υλισμό του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θυμάμαι πάντα την απάτη του ευρώ για να μην γίνομαι θύμα του. Αφορμή για να κάνω την παραπάνω σκέψη ήταν ένα μικρό βάζο με ταχίνι, που το αγόρασα τριάμισυ ευρώ.
Επιστρέφοντας στο σπίτι με το βαζάκι στο χέρι σκέφτηκα ότι τρ5ιάμισυ ευρώ είναι
Χίλιες εκατόν ενενήντα δραχμές. Όταν το συνειδητοποίησα ένιωσα φρίκη. Θα έδινα ποτέ τόσα χρήμα για ένα μικρό βάζο με ταχίνι; Οπωσδήποτε όχι. Δεν θα ξανάτρωγα στη ζωή μου ταχίνι, όπως δεν έφαγα ποτέ χαβιάρι, γιατί είναι τροφή για τους πλούσιους. Με αυτήν την σκέψη θα ξεχώριζα τις τροφές σε τροφές πλουσίων και τροφές φτωχών και μαζί θα ξεχώριζα και τους ανθρώπους σε πλούσιους και σε φτωχούς. Θα ήμουν τρελός, αν όντας ένας φτωχός άνθρωπος αγόραζα αυτά που μόνο οι πλούσιοι μπορούν να τα αγοράσουν.

Θα μου πείτε ότι το ευρώ ανέβασε στα ύψη όλα τα είδη . Αν πράγματι δεν έβρισκα τίποτα φθηνό να αγοράσω θα αναγκαζόμουν να διακρίνω τις ανάγκες μου ανάλογα με την ελαστικότητά τους. Θα έκανα μια ιεραρχία των αναγκών. Μπορώ να ζήσω χωρίς
ένα πράγμα και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ένα άλλο πράγμα. Έτσι θα χώριζα τα πράγματα διαλέγοντας αυτά που είναι απαραίτητα, φτάνοντας ακόμα και στον ασκητισμό του Ευαγγελίου. Αν έχουμε διατροφές και σκεπάσματα να αρκούμαστε σ΄ αυτά.

Την ίδια διάκριση θα απαιτούσαμε να κάνει και το κράτος, αν θέλει να είναι σύμμαχος με το λαό ή θέλει να είναι αντίπαλός του. Έως πότε όμως θα είναι αντίπαλός του. Κάποια μέρα η αντιπαλότητα του κράτους θα φέρει την κοινωνική εξέγερση. Αυτή είναι το αντίπαλο δέος για τις δυνάμεις που νομίζουν ότι δεν υπάρχει αντίπαλον δέος π.χ. η Αμερική ή και για του ς πολιτικούς που νομίζουν ότι θα είναι αιωνίως στην εξουσία και ξεχνούν ότι είναι θνητοί και εκτεθειμένοι στη φθορά.

Διάκριση του κράτους ως συμμάχου του λαού σημαίνει ότι το όριο της φτώχειας είναι τόσο ανεκτό, ώστε θα επιθυμούσε κανείς να ζήσει ως φτωχός, αν δεν είναι δούλος της φιλαργυρίας, της φιληδονίας και της ματαιοδοξίας του. Και πριν από όλα αυτοί που καταλαμβάνουν την εξουσία δεν πρέπει να παραμένουν σ΄ αυτήν ούτε μια μέρα, αν δεν είναι σε θέση να εξαλείψουν την ανεργία των νέων, με τη σημερινή απάνθρωπη μορφή της. Όσο χρόνο βρίσκονται στην εξουσία να ψάχνουν να βρουν πιο άξιους από αυτούς, στους οποίους να την παραδώσουν. Αν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις στους ξένους πρέπει να δώσουν λόγο γι΄ αυτό, επειδή η εξουσία ανήκει στους Έλληνες και όχι στους ξένους. Κανένας δεν θα ψήφιζε κάποιον πολιτικό, ο οποίος θα έλεγε την αλήθεια, όπως όφειλε να την πει, ότι επιδιώκει την εξουσία για να υπηρετήσει ξένα συμφέροντα. Κι αυτή είναι επίσης μια απάτη ορισμένων πολιτικών παράλληλη με την απάτη του ευρώ.

Οι Έλληνες είμαστε μάρτυρες του ότι το ευρώ, επιβλήθηκε στη χώρα μας με μια χονδροειδή απάτη, η οποία εξακολουθεί επί χρόνια ως ένα έγκλημα διαρκείας. Τις συνέπειες του εγκλήματος βιώνει ο Ελληνικός λαός με τη γενική σύγχυση , την αβεβαιότητα , την έλλειψη καλής πίστης και χρηστών ηθών και γενικά με την έκπτωση όλων των αξιών του πολιτισμού της χώρας μας . Η επιβολή του Ευρώ στην Ελλάδα με τον τρόπο που μεθοδεύτηκε χωρίς προηγουμένη ενημέρωση και πνευματική προσαρμογή συνοδεύτηκε με τον ωμό υλισμό που διέπει αυτούς που επέβαλαν στη χώρα μας το νόμισμα αυτό.

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: