19.8.07

ΑΓΚΥΡΑ ΕΛΠΙΔΟΣ, μ.εΜ.λΑΓΚΟΥΒΆΡΔΟΥ:ΑΞΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ

ΑΓΚΥΡΑ ΕΛΠΙΔΟΣ
Ο, ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
1/ 18 Αυγούστου 2007
Μόσχου Λαγκουβάρδου, ΑΞΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ

Οι πολίτες συνηθίζουν να αξιολογούν τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς με ποσοτικά κριτήρια , δηλαδή από τον μεγάλο ή το μικρό αριθμό των ψήφων και όχι από τις αρχές τους και από την ικανότητά τους να κυβερνούν με δικαιοσύνη και με αρετή τον τόπο τους.
Με τα ποσοτικά κριτήρια όμως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε , πως ένα μεγάλο σε εκλογική δύναμη κόμμα νιώθει μικρό κι αδύναμο στην πράξη, ώστε αδυνατεί να κυβερνήσει τη χώρα και προσφεύγει πρόωρα στις εκλογές, για να ανανεώσει τη δύναμή του;Το ζωντανό αυτό παράδειγμα θέτει το ερώτημα, ποια είναι η πραγματική δύναμη ενός πολιτικού κόμματος. Είναι αυτή που απέκτησε με το επιτυχημένο κυνήγι των ψήφων ή είναι η ποιότητά του , δηλαδή η ικανότητα να κυβερνάει με τη συνεργασία των πολιτών , με τη δικαιοσύνη και γενικά μέσω της αρετής;
Υπάρχει κόμμα που το εμπιστεύονται οι πολίτες για το ποιόν του , για την αλήθεια του , τη δικαιοσύνη του , την αρετή του ή δεν υπάρχει κανένα; Αν δεν υπάρχει κανένα κόμμα άξιο της εμπιστοσύνης των πολιτών, ποιος ευθύνεται για την αναξιοπιστία των κομμάτων; Ευθύνονται τα ίδια τα κόμματα; Ευθύνονται οι πολίτες; Με ποια κριτήρια εν πάση περιπτώσει αποτιμούν οι πολίτες την αξία των κομμάτων και των πολιτικών; Τι σημαίνει η μεγάλη αποχή των πολιτών από την ψηφοφορία;
Η αξία των κομμάτων και των πολιτικών κρίνεται όχι μόνο απ΄ την εκλογική τους δύναμη, αλλά κυρίως απ΄ το πώς χρησιμοποιούν την εκλογική τους δύναμη. Δεν θεωρείται άξιο το κόμμα αν κυβερνάει μόνο με τη δύναμη. Το κόμμα αυτό γίνεται αλαζονικό αντί να κυβερνάει μέσω της αρετής.. Δυστυχώς τα μεγάλα κόμματα είναι ανίσχυρα να τιθασεύσουν την αλαζονεία τους. Οι πολίτες ενοχλούνται σε τέτοιο βαθμό, ώστε εμφανίζονται απρόθυμοι να ασχοληθούν με τα κοινά. Αυτό μαρτυρεί άλλωστε και η μεγάλη αποχή στις τελευταίες εκλογές.
Με το σκεπτικό αυτό το κόμμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ πρέπει να δημιουργήσει έναν «άξονα καλού», ως αντίβαρο στον ηγεμονισμό των μεγάλων κομμάτων. Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή του. Τα μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να κυβερνήσουν μόνο με τη δύναμη χωρίς τη συνεργασία των πολιτών και αποτυγχάνουν γιατί δεν κυβερνούν μέσω της αρετής.!
(Μόσχος Λαγκουβάρδος/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαγκουβάρδε με όλο το σεβασμό αυτά είναι παλιές λογικές που εκφράζετε. Για νέες:

www.hellenicdynamism.blogspot.com

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ