16.8.07

Μ.Εμμ.Λαγκουβάρδου,ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΓΑΛΩΝ

ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ! Μ.Εμμ. Λαγκουβάρδου
Τι θα προσδοκούσες, ευγενικέ αναγνώστη, ψηφίζοντας το μικρό κόμμα που σε εκφράζει; Νομίζω θα προσδοκούσες να επιδιώξει αντί την άγρα ψήφων, την κατανόηση του Λόγου του Θεού από τους πολλούς! Εννοείται ότι τόσο το μικρό σου κόμμα όσο κι εσύ έχετε σημείο αναφοράς το Ευαγγέλιο, που μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία μας και τη ζωή μας, ώστε να αξίζει να τη ζης! Με αυτό το σημείο αναφοράς δεν θα στοχεύατε στη νίκη των αριθμών, αλλά στη νίκη των ιδεών. Οι εκλογές ανατρέπονται από άλλες εκλογές, αλλά κανείς δεν υποδουλώνεται όσο έχει ελεύθερο πνεύμα του! Μιλώντας για τη μάχη των μικρών πολιτικών κομμάτων εναντίον των μεγάλων θα αναφερθούμε σε ιστορίες και παραδείγματα από τη σύγχρονη και την αρχαία εποχή. Οι ιστορίες με τα πολιτικά κόμματα, άλλοτε δραματικές κι άλλοτε κωμικές, εξηγούν καλύτερα την πολιτική πραγματικότητα από ότι οι θεωρητικολογίες. Μια κωμική ιστορία με τα πολιτικά κόμματα είναι αυτή. Την παραθέτουμε εδώ γιατί δείχνει την αλαζονεία ενός μεγάλου κόμματος που αγνοεί ακόμα και τους ίδιους τους συνεργάτες του, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί ποτέ σε ένα μικρό κόμμα, που έχει συναίσθηση της αδυναμίας του:
Μια φορά τα κεντρικά γραφεία ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος απαίτησαν από κάποιον κομματάρχη τους να κάνει προπαγάνδα στην επαρχία του υπέρ της εκλογής ενός υποψηφίου, που ο κομματάρχης δεν τον εκτιμούσε καθόλου! Κατανικώντας με όση εσωτερική δύναμη διέθετε τις αντιρρήσεις του και τη δυσφορία του, ο κομματάρχης μίλησε τελικά στο καφενείο του χωριού υπέρ του υποψηφίου που αντιπαθούσε: «Εσείς να τον ψηφίσετε.» είπε. « Μην κοιτάτε εμένα που δεν πρόκειται να τον ψηφίσω!»
Ένα παράδειγμα απ΄ την αρχαία εποχή, παρμένο απ΄ την ναυτική ιστορία των Ελλήνων, νομίζω ότι έχει αναλογική ισχύ και στην πολιτική ζωή. Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας τα μικρά πλοία των Ελλήνων κατατρόπωσαν τα μεγάλα των Περσών! Η ευελιξία των μικρών Ελληνικών πλοίων νίκησε τη δύναμη των μεγάλων Περσικών! Κάτι παρόμοιο ενδέχεται να συμβεί και στη μάχη των εκλογών μεταξύ των μικρών και των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Τα μικρά κόμματα υπερτερούν των μεγάλων στο σημείο της ευελιξίας , ενώ υπολείπονται στη δύναμη! Εντούτοις αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα των μικρών κομμάτων, επειδή η μικρή τους δύναμη τα φυλάει απ’ την αλαζονεία και τις καταχρήσεις στις οποίες είναι διαρκώς εκτεθειμένα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.
Ο κόσμος συνήθως ψηφίζει τα μεγάλα πολιτικά κόμματα ελπίζοντας ότι με την μεγάλη δύναμή τους θα αλλάξουν τη ζωή του και θα του προσφέρουν μεγαλύτερες ανέσεις και γενικά ανώτερο βιοτικό επίπεδο! Ψηφίζοντας μικρά κόμματα θεωρεί χαμένη την ψήφο του κι αισθάνεται ενοχή! Το μικρό κόμμα που πιθανόν να μας εκφράζει δεν μπορεί να δώσει τέτοιες υποσχέσεις. Το μικρό κόμμα μπορεί μόνο, για να διαλύσει την ψευδαίσθηση της χαμένης ψήφου, να υποσχεθεί : 1) ότι θα βοηθήσει να μην διακινδυνέψει η πορεία προς τη μεγαλύτερη υλική ευμάρεια και 2) ότι θα αγωνιστεί να εμποδίσει τα μεγάλα κόμματα να διαπράττουν αδικίες και να ποδοπατούν την αξιοπρέπεια των πολιτών στην αλαζονεία τους, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους !
Τα μεγάλα κόμματα είναι η δύναμη των μηχανών στο πλοίο της πολιτικής μιας χώρας , ενώ τα μικρά είναι το πηδάλιό του. Το μικρό κόμμα θα βοηθήσει το μεγάλο να εργαστεί για να αυξήσει την ευημερία χωρίς να την διακινδυνέψει. Ψηφίζοντας το μεγάλο κόμμα, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ψήφος μας ενισχύει το πηδάλιο του πλοίου, ενώ ενισχύει μόνο τη σαβούρα του. Τα μεγάλα κόμματα έχουν και τις μεγάλες δεσμεύσεις που προκαθορίζουν την πορεία τους ! Πώς θα ασκήσει επιρροή η ψήφος μας στα μεγάλα κόμματα, ευγενικέ αναγνώστη! Τριάμισυ εκατομμύρια υπογραφές Ελλήνων πολιτών αναμένουν ακόμη να τις λάβουν υπόψη τα μεγάλα κόμματα!
"ΚΟΣΜΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: