6.11.17

Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΕΑΥΤΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Εντολή του Χριστού είναι να αγαπάμε τον πλησίον μας σαν τον εαυτό μας. Άρα η αγάπη του πλησίον προϋποθέτει αγάπη του εαυτού. Αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας χωρίς όρους και χωρίς όρια, κανέναν δεν αγαπάμε. Από την ίδια την εμπειρία της αγάπης, γνωρίζουμε πως ό,τι αγαπάμε γίνεται για μας μοναδικό. Όταν κάτι δεν είναι μοναδικό για μας, αυτό σημαίνει ότι δεν το αγαπάμε. Κι αυτό ισχύει και για τον εαυτό μας.
Αν δεν αισθανόμαστε μοναδικοί, δεν αγαπάμε τον εαυτό μας και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αγαπήσουμε, ,που σημαίνει να τον δεχθούμε όπως είναι. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν κάποιος μας αγαπήσει όπως είμαστε. Αν βρούμε κάποιον να μας αγαπήσει όπως είμαστε, μπορούμε κι εμείς να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως είναι. Και επειδή δεν βρίσκεται εύκολα κάποιος να μας αγαπήσει όπως είμαστε καταφεύγουμε στον Ιησού, που μας καλεί να πάμε σ΄Αυτόν όπως είμαστε και Αυτός θα κουβαλήσει τα φορτία μας.
Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τους άλλους, χωρίς να θέλουν να τους αλλάξουν, δηλαδή τους δείχονται όπως είναι και νιώθουν ευτυχισμένοι με την αγάπη τους, παρά τις δυσκολίες και τα βάσανα της αγάπης.
Η άσκηση που δυναμώνει το αίσθημα του μοναδικού, που νιώθουμε όταν μας αγαπούν, είναι να επαναλαμβάνουμε νοερά αυτά τα λόγια::
ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
Ο,ΤΙ ΚΙ ΚΑΝΕΙ
ΕΠΕΙΔΉ ΤΟ ΚΑΝΕΙ
ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ
ΕΠΕΙΔΉ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ
Ο φόβος που μας ακινητοποιεί και μας εμποδίζει να εκφράσουμε την αγάπη μας είναι μήπως αν το κάνουμε θα επιτρέψουμε στον άλλον να μας εξουσιάζει. Γι΄ αυτό προτιμάμε να μην εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Αυτό μας υποβιβάζει στα ίδια μας τα μάτια, ως δειλούς. τα αισθήματά μας και ακόμα χειρότερα,,μας εμποδίζει ακόμα και να αγαπήσουμε,,δουλεύουμε με το αντίδοτο αυτού του φόβου, που είναι το δυνάμωμα του αισθήματος του μοναδικού που είμαστε. Πρώτα δουλεύουμε με την μοναδικότητα τη δική μας και των άλλων και κατόπιν κάνουμε την παραπάνω άσκηση, ώσπου να δοκιμάσουμε και στην πράξη την ικανότητα να αγαπάμε.
Αν δεν τονώσουμε το αίσθημα της μοναδικότητας της δική μας και των άλλων, ας μην κάνουμε την άσκηση αυτή, γιατί θα δυναμώσουμε αυτό ακριβώς που επιδιώκουμε να υπερνικήσουμε, τον εγωισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: