31.12.16

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

       Ο Κύριός μας είπε, "εν τω οίκω του πατρός μου πολλαί μοναί εισίν." Μοναί, κατοικίαι, λένε οι Πατέρες είναι τα σώματά μας. Ο άνθρωπος αποτελείται από πνεύμα και σώμα και δεν είναι ασώματος, όπως οι Άγγελοι. Αν και κατά την ορθόδοξη πίστη μόνος ασώματος είναι μόνο ο Θεός. ΟΙ Άγγελοι λέγονται ασώματοι , μόνο σε σχέση με τον άνθρωπο. Σε σχέση με τον Θεό έχουν και οι Άγγελοι δεν είναι ασώματοι. 
        Όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει ζωή μετά τον σωματικό θάνατο, πιστεύουμε ότι και η μορφή που μας έδωσε ο Θεός, είναι για πάντα. Διαφορετικά πώς θα γνωριζόμαστε στην άλλη ζωή. Αν δεν γνωριζόμαστε στην άλλη ζωή και έχουμε άλλη μορφή, τί έννοια έχει η αγάπη; Αν δεν είναι κι η μορφή μας αιώνια στον πνευματικό κόσμο, πρέπει να δεχθούμε ότι κι η αγάπη δεν είναι αιώνια και θα την αφήσουμε εδώ στη γη, που κάποτε θα καταστραφεί.
       Το ίδιο ισχύει και με τα ονόματα. Πιστεύω ότι και στην άλλη ζωή θα έχουμε το ίδιο όνομα που έχουμε στη γη. Άλλωστε η μορφή και το όνομα είναι τα δύο πρότυπα του ανθρώπου, τα δύο μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι και στην άλλη ζωή, την πνευματική, θα υπάρχουν.
      Ένα περιστατικό δείχνει ότι η ψυχή διατηρεί την μορφή του σώματος. Λένε πως όταν πεθαίνει ο άνθρωπος , ο άγγελος συνοδεύει την ψυχή στα μέρη που επιθυμεί. Συνήθως σε μια μεγάλη αφιλόξενη πόλη, πού θα πάει η ψυχή, αν όχι στο σπίτι της. Έτσι έγινε και με την ψυχή κάποιου, που πήγε στο διαμέρισμά του και την γνώρισε ο σκύλος του που άρχισε να κλαίει, το γνωστό κλάμα του σκύλου, όταν χάνει τον κύριό του.
     Ο άνθρωπος αυτός κατοικούσε σε μια πόλη με ενάμισυ εκατομμύριο κατοίκους. Πέθανε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το διαμέρισμά του., Και εκείνο το βράδυ, δεν θα ήταν ο μόνος, σε μια τόσο μεγάλη πόλη, που πέθανε. Αν πούμε ότι ο σκύλος είχε τέτοια διόραση, να δει την ψυχή του, στο νοσοκομείο, μάλλον φαίνεται απίθανο. Άρα γνώρισε την ψυχή του, όταν ο άνθρωπος μαζί με τον άγγελό του επισκέφθηκε, το διαμέρισμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: