1.12.16

¨Διάλυε δεσμούς αδικίιας"

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

        Διάλυε δεσμούς αδικίας δεν σημαίνει, μην συμφιλιώνεσαι, με αυτούς που διατηρείς εχθρικό "δεσμό". Το αντίθετο σημαίνει, να μην διατηρείς την εχθρότητα. Να διαλύεις τους "δεσμούς της εχθρότητας" γιατί και εχθρότητα δεσμός είναι.
       Πώς διαλύουμε τους δεσμούς της αδικίας (εχθρότητας); Κανένας δεν μπορεί να μας βλάψει , αν δεν συνεργαστούμε μαζί του. Να μην αφήσουμε, λοιπόν, τους δεσμούς της αδικίας να μας βλάψουν, ούτε να τους συντηρούμε. Η συνεργασία μας μαζί τους, αυτή τους συντηρεί.
      Ο τρόπος που μεταχειρίζεται συνήθως ο κόσμος για να διαλύσει τους δεσμούς της αδικίας, είναι αυτός του Σαμψών, το γνωστό "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων" . Ο Σαμψών διαλύει τους δεσμούς της αδικίας με τους αλλοφύλους και διαλύεται και ο ίδιος. Σαν τους Κινέζους του φιλμ "Το τέλος της λύπης", που βάζουν τέλος στη λύπη τους, βάζοντας τέλος στη ζωή τους.
      Θα αναφερθούμε με κάθε δυνατή συντομία στο παράδειγμα του Γεωργιανού Θρύλου του Φρουρίου του Σουράμ και εν καιρώ θα αναφερθούμε και σε άλλους τρόπους , πάντοτε με παραδείγματα.
       Τώρα μας αρρωσταίνουν τα παιδιά μας και δεν ξέρουμε πώς να τα φυλάξουμε, ούτε μάθαμε στα ίδια να φυλάνε τον εαυτό τους. Οι Γεωργιανοί , για να φυλάξουν τα παιδιά τους από τις επιδρομές αλλοφύλων, έχτιζαν το φρούριο του Σουράμ, όπως λέει ο θρύλος, αλλά κάθε φορά γκρεμιζόταν.
       Ώσπου ένα νεος δέχθηκε να χτιστεί στο τείχος του φρουρίου και του φρούριο στάθηκε. Η μάνα του νέου είπε στους Γεωργιανούς; Μιμηθείτε την ηρεμία του γιου μου. Οι Γεωργιανοί την ακούν και μονοιασμένοι, ντυμένοι όλοι στα λευκά, καλλιεργούν τους αγρούς.
      Το ερώτημα είναι τί σημαίνει το κτίσιμο του νέου στον τοίχο; Σημαίνει αυτό που είπε ο Ιησούς σ΄ αυτούς που τον ρώτησαν πώς να ζουν. Να ζείτε είπε,σ΄αυτόν τον κόσμο, αλλά να μην είστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου. Ποιό είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτού του κόσμου, που μας επιβλήθηκε το Αγγλο αμερικανικό μοντέλο; Είναι ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός.
         "Πού ήσουν αητέ με τις γκρίζες φτερούγες", λέει ένα Ρωσικό τραγούδι της ¨Τάϊγκα", της Σιβηρικής στέπας; Ήμουν ψηλά στα βουνά, όπου η ησυχία βασιλεύει."
Ο αετός είναι σύμβολο αναγεννητικό. Ανεβαίνει ψηλά και πέφτει από εκεί στη θάλασσα για να συντρίψει τα παλιά φτερά και να βγάλει καινούρια. Αυτό σημαίνει ο στίχος του Δαβίδ στον ψαλμό της μετανοίας, ,"ανακαινισθήσεται ως αετού η νεότης μου."
Η φράση Διάλυε δεσμούς αδικίας είναι του  Ησαϊα. Στο παρόν σημείωμα θεωρούμε ως δεσμούς αδικίας τις εσωτερικές παγιδεύσεις. Ο σκοπός είναι να αποκτήσει ο άνθρωπος την εσωτερική του ειρήνη. .Την ειρήνη αυτή μας δίδει ο Κϋριος, αν πάμε κοντά Του. Την ειρήνη αυτή εννοεί ο Α"γιος Σεραφείμ του Σαρώφ, λέγοντας,απόκτησε την εσωτερική σου ειρήνη και χίλιοι άνθρωποι γύρω σου θα σωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: