6.10.16

ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ερμηνεία γίνεται με το πνεύμα του ερμηνευομένου, όχι με το πνεύμα του ερμηνεύοντος ή με οποιοδήποτε άλλου πνεύμα. Π.χ. Αν ερμηνεύεις τη Διδασκαλία του Χριστού, δεν την ερμηνεύεις με το πνεύμα της διδασκαλίας του Βούδα ή οποιουδήποτε άλλου.

Αν ρωτάς, γιατί ήρθε ο αρχαίος Ιπποκράτης στη Λάρισα, δεν θα αναζητήσεις την αιτία με το πνεύμα του εμποριοκράτη. Με τον εμποριοκράτη οδηγό, θα πεις ότι ο Ιπποκράτης ήρθε στη Λάρισα για το κέρδος.

 Η περιοχή της Λάρισας την εποχή του Ιπποκράτη ήταν η πιο νοσογόνος περιοχή της Ελλάδος.
Αλλά ο Ιπποκράτης, ο μεγαλύτερος γιατρός της αρχαιότητας, από το έργο που άφησε και από τις θεραπείες του που έκανε, συνάγεται ότι δεν ήταν κανένας κομπογιανίτης ή κανένας τοκογλύφος.

Ο Ιπποκράτης ήρθε στη Λάρισα από αγάπη για την Ιατρική και τον άνθρωπο! Δείτε στο άγαλμά του, το χέρι στην καρδιά, και το χέρι, το δεξί της πρακτικής δραστηριότητας (χρήματα κ.ά.) που λείπει εντελώς. Καθώς και το κεφάλι του που γέρνει από ευσπλαχνία προς το μέρος της καρδιάς. Ευσπλαχνία για την δυστυχία του ανθρώπου και υπέρτατη κατανόηση που είναι η αγάπη.

Η ίδια η ιατρική του προβάλλει την αρμονία, ως θεραπευτική μέθοδο, την αρμονία μεταξύ του σώματος και των αισθημάτων. Ο Ιπποκράτης είναι, για μένα, ένας χριστιανός προ Χριστού.

Θα ήθελα να ξέρω, ποιός μεγάλος γλύπτης απέδωσε με τόση δύναμη τον πνευματικό και ψυχικό κόσμο του πατέρα της κλινικής ιατρικής, τον Ιπποκράτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: