8.8.15

Χαμένοι πάνω από ένα ποτήρι μπύρα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πρώτα ο Εχθρός σου κλονίζει την εμπιστοσύνη στον πατέρα σου. Να μην έχεις εμπιστοσύνη ούτε στον πατέρα σου. Ύστερα σου δηλητηριάζει τις σχέσεις σου με την οικογένεια. Δήθεν για να μάθεις να στηρίζεσαι στον εαυτό σου. Μαζί με την εμπιστοσύνη στον πατέρα και στην οικογένεια πλήττουν την πίστη στο Χριστό και στην Εκκλησία. Ο Χριστός και η Εκκλησία δυσφημούνται ότι συνεχίζουν την πατρική εξουσία.

Το επόμενο βήμα είναι να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Τί μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος μόνος; Αυτό που δεν μπορεί να κάνει μόνος, θα το κάνει ενταγμένος στην οργάνωση. Εκθειάζεται η οργάνωση, το κόμμα.

Αλλά δεν σ΄ αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Μετά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, το επόμενο στάδιο είναι η αμφισβήτηση της οργάνωσης. Ούτε στην οργάνωση να έχεις εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πουθενά.

-Τουλάχιστον να εμπιστευθώ την αλήθεια. Η αλήθεια είναι άξια εμπιστοσύνης.
-Ποια αλήθεια. Την αλήθεια τη δική σου ή την αλήθεια των άλλων.
-Η αλήθεια είναι μία και ισχύει για όλους.
-Δεν είναι μία η αλήθεια. Άλλη είναι η αλήθεια η δική σου κι άλλη η αλήθεια η δική μου. Άλλη είναι η αλήθεια η ατομική κι άλλη είναι η αλήθεια η συλλογική, η αλήθεια της οργάνωσης, του κόμματος κ.λ.π. Για να μην σου πω ότι δεν υπάρχει αλήθεια. Ο Ηράκλειτος λέει, τα πάντα ρει. Η αλήθεια, κατά τον Ηράκλειτο είναι η διαρκής αλλαγή.
-Η αλήθεια που δεν ισχύει για όλους, δεν είναι αλήθεια. Συστατικό στοιχείο της αλήθειας είναι η καθολικότητα. Καθολικότητα είναι αυτό που ισχύει για όλους, σε κάθε τόπο και σε κάθε εποχή. Εννοείται για όλους τους αληθινούς ανθρώπους. Αλήθεια είναι ο αληθινός άνθρωπος, ο Ιησούς Χριστός. Κανένας δεν μπορεί να βάλλει άλλο θεμέλιο από αυτό που υπάρχει, ο Ιησούς Χριστός.

Στη Δύση η επικοινωνία είναι ψεύτικη -συμβατική- και η αγάπη ανέφικτη. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του ανθρώπου στον εαυτό του, στους άλλους και στο Θεό. Δεν μιλούν. Στο μπαρ σκυμμένοι ο καθένας επάνω σ΄ ένα ποτήρι μπύρα, χάθηκαν στη μοναξιά και στη σιωπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: