2.8.15

Δεν μας αγαπούν οι οικονομολόγοι;

Λαρισινά δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

Δεν μας αγαπούν καθόλου οι οικονομολόγοι;

Προσέχετε από της ζύμης των Φαρισαίων,
ήτις εστιν υπόκρισις
Λουκάς

Όταν ακούω τους οικονομολόγους να μιλάνε , έχω την εντύπωση, ότι συμβαίνουν δύο τινά ή δεν μας αγαπούν καθόλου ή δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι τί λένε. Ότι δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι τι λένε δεν τολμώ να το σκεφτώ. Ότι δεν μας αγαπούν καθόλου είναι πολύ πιθανόν, αφού ούτε τον εαυτό τους λυπούνται και σπουδάζουν οικονομία
Τα επαγγέλματα μας επηρεάζουν. Τους φαρμακοποιούς π.χ. τους επηρεάζει η ακρίβεια στα φάρμακα; Όταν μια ζωή, μετρούν τις σκόνες και τα οξέα με το σταγονόμετρο, επόμενο είναι αυτό να περάσει και στο χαρακτήρα τους και να ζητούν παντού ακρίβεια. Κάποιος έλεγε για τους χρυσοχόους πως το χρώμα τους είναι χρυσαφί και πως οι πωλητές ακριβών στυλογράφων είναι σε όλο τον κόσμο σνομπ. .
Ο ελληνικός λαός, με την μακραίωνη παράδοση της χάρης του Θεού, ως άκτιστης ενέργειας, θεωρεί φυλακή τον περιορισμό του στην ιδιοτέλεια. Αν ήθελες ο πατέρας μου να σε κάνει εχθρό του, είπε ο νεαρός δίπλα μου στο Αλομπαρ, στην οδό Φιλελλήνων , ας τον εμπόδιζες να σε κεράσει.
Στην Κρήτη, μόλις πατήσεις το πόδι σου σε παραδοσιακό καφενείο, πριν προλάβεις ακόμα να καθίσεις θ΄ ακούσεις κάποιον να παραγγέλνει μια τσικουδιά για σένα, αν και σε βλέπει για πρώτη φορά στη ζωή του. Ο λαός μας χαίρεται όταν κερνάει, τουλάχιστον έτσι γινόταν πριν γίνουμε Ευρώπη.
Ένας μάστορας που έζησε 40 χρόνια στην Ευρώπη μου έλεγε κάποτε, την ώρα που τρώγαμε μαζί στο λαϊκό μαγειρείο των Αδελφών Σκουράλη, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, πως δεν ξαναπήγε ποτέ. Είναι ικανοί να περιμένουν για ένα μικροποσό με τις ώρες πίσω από μια κλειστή πόρτα, είπε. Μια φορά, ένας διευθυντής έχασε μισό φράγκο και το ανακοίνωσε με τα μεγάφωνα.. Μια ελληνική παροιμία για την οικονομία λέει: «Η οικονομία είναι καλή, κατά την γνώμη των κληρονόμων».
Καταλαβαίνω τη θεωρία της Σχετικότητας, τη θεωρία της Απροσδιοριστίας, τους Διαλόγους του Πλάτωνος, τα έργα του Αριστοτέλη, τους Στωϊκούς, τους Κυνικούς, τους Τραγικούς, τους Λυρικούς, αλλά τους οικονομολόγους δεν τους καταλαβαίνω. Μήπως ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν τα λόγια τους;
Γνωρίζω ότι όταν μιλάμε δεν θα μας καταλάβουν οι άλλοι, αν εμείς δεν καταλαβαίνουμε αυτά που λέμε. Αυτό είναι κανόνας χωρίς εξαίρεση. Ακόμα και στο κήρυγμα στην Εκκλησία, αν ο ιεροκήρυκας δεν καταλαβαίνει το κήρυγμά του, ούτε το εκκλησίασμα το καταλαβαίνει.
Μια φορά ένας ιεροκήρυκας είπε μόνο λίγα λόγια στο κήρυγμά του και καταχειροκροτήθηκε. Απορώντας για το θερμό χειροκρότημα, ρώτησε κάποιον, τί είπε που τους άρεσε τόσο πολύ. Δεν ξέρω τί είπες, του απάντησε ο άνθρωπος, αλλά είπες λίγα.
Ομολογώ, ότι μόνο σε έλλειψη αγάπης των οικονομολόγων θα μπορούσε να αποδοθεί η ακατανοησία τους . Μόνο ό,τι λέγεται με αγάπη, θα ακουστεί. Δεν μας αγαπούν καθόλου οι οικονομολόγοι;
          Ξέρουμε όλοι λίγο πολύ το ρόλο της ψυχολογίας στην οικονομία. Λένε, πως μια φορά σε κάποια τράπεζα ένα παιδάκι φώναξε "τα λεφτά μου" και έγινε ραγδαία πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, γιατί προκλήθηκε αστάθεια και πανικός

Αυτό που τώρα κολλάει το μυαλό μου ως προς την οικονομία είναι η τρομοκρατία της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα και στην εθνική κυριαρχία προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας μας. Ο τρόμος μας είναι άγνοια γενικά και στην προκειμένη περίπτωση είναι άγνοια των νόμων της οικονομίας.
Πρόσθεσε και την ακατανοησία και σύγχυση των οικονομολόγων για να δεις ότι ο λαός μας υποφέρει, όσο ποτέ με την παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση. Περάσαμε ως Γένος και άλλες μεγάλες δυσκολίες και επιβιώσαμε χάρις στην αγάπη μας, που είναι στην πραγματικότητα υπέρτατη κατανόηση, όταν είναι ανιδιοτελής.
Χωρίς αγάπη δε γίνεται.. Η Ευρώπη έχει πάρει τον απόθαρρό της. Θεωρεί την επικοινωνία ανειλικρινή και την αγάπη ανέφικτη. .Εμείς πιστεύουμε στην ανιδιοτελή αγάπη. Το Ευαγγέλιο είναι ένας ύμνος της ανιδιοτελούς αγάπης. Δεν επιτρέπει να δανείζουμε με τόκο γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, γιατί οι τόκοι είναι υποκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: