20.8.15

Η έξαρση του λόγου

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Θα συνεχίσουμε την κουβέντα για το ρυθμό, έστω και μόνοι μας, Ελένη. Ο ρυθμός μας επηρεάζει τόσο πολύ, που αλλάζει ακόμα και το ήθος του ανθρώπου και προσαρμόζεται στο ρυθμό. Ο Πλάτων έλεγε, δώστε μου τους ρυθμούς και πάρτε τους νόμους.
Την αφορμή για την κουβέντα για το ρυθμό, την έδωσε η σκέψη ότι αφού οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα για την ανάπτυξη της οικονομίας, ας δουλέψουμε εμείς να αναπτύξουμε το πνεύμα μας με το ρυθμό. .

Η καλύτερη κριτική που μου έκανε ποτέ κριτικός για τα βιβλία μου είναι αυτή του Κώστα Τσιρόπουλου, που είπε 'οτι τα διακρίνει η έξαρση του λόγου. Τί είναι έξαρση του λόγου; Αν και δεν έψαξα να βρω την απάντηση, η απάντηση έψαξε και με βρήκε τελικά. Κατάλαβα ότι έξαρση είναι το βάδισμα καθ΄ υπεροχήν,η ανάπτυξη της ιδέας, το αίσθημα που γίνεται ολοένα και βαθύτερο ή το πάθος γίνεται ολοένα πιο δυνατό, σαν το κύμα, που δυναμώνει πιο πολύ όταν φτάνει στο τέλος, αντίθετα με το κύμα που όσο προχωράει γίνεται πιο αδύναμο μέχρι να σβήσει.

Η μεγαλύτερη Εντολή του Κυρίου Ιησού, που πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια στην κατάσταση που βρισκόμαστε, και που μας οδηγεί κατ΄ ευθείαν στον ύπνο είναι να αγρυπνάμε και να προσευχόμαστε. Ο ρυθμός ακόμα και στην προσευχή του Ιησού, στην καρδιακή προσευχή μαζί με τη δύναμη της Θείας Χάρης, ξυπνάει τις υπτώττουσες συνειδήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: