26.2.14

Η νίκη είναι αυτών που ξέρουν για τί αγωνίζονται

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι πολίτες νικούν όταν ξέρουν γιατί αγωνίζουνται. Η ιδέα ότι ο πολιτης αν δεν είναι μέσα στην ομάδα είναι ανίσχυρος είναι ψέμα. Ότι κανείς δεν τον χρειάζεται, ούτε κανείς δίνει σημασία στη γνώμη του και στη θέλησή του.

Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δείτε την προπαγάνδα ! Μήπως δεν απευθύνεται στον καθένα από μας και απευθύνεται σε κάποιο αφηρημένο σύνολο ανθρώπων ;

Αν δεν έχει αξία τί σκέφτεται και τί θέλει ο πολίτης και έχει αξία μόνο αυτό που θέλουν οι οργανώσεις , γιατί η προπαγάνδα ξοδεύει τόση φαιά ουσία να πείσει τον πολίτη δουλεύοντας μέρα και νύχτα επί χρόνια γι΄ αυτό το σκοπό ,και δεν ασχολείται με τις οργανώσεις οι οποίες ούτως ή άλλως κατευθύνονται από αυτήν;

Λυπούμαστε τον εαυτό μας, όταν νιώθουμε ότι δεν μας χρειάζεται κανείς και ότι δεν μπορούμε πια να προσφέρουμε τίποτα για να είμαστε χρήσιμοι στους άλλους. Εννοώ όταν είμαστε γέροι ή άρρωστοι ή φτωχοί ή ανήμποροι.

Είναι το αίσθημα αυτό κατά Θεόν, αρέσει δηλαδή στο Θεό ή είναι πειρασμός του εχθρού του ανθρώπου; Είναι η λύπη που νιώθουμε μια αιτία να είμαστε ταπεινοί και ευγνώμονες προς το Θεό για τις μύριες ευεργεσίες Του προς εμάς ή είναι πληγωμένη υπερηφάνεια;

Όταν νιώθουμε έτσι, πιστεύω ότι τώρα , στην αποθάρρυνσή μας ο Κύριος νοιάζεται περισσότερο για μας. ΄Σαν τον βοσκό που αφήνει τα πρόβατα, για να ψάξει για το χαμένο πρόβατο. Να σκεφτούμε ότι όταν μετανοούμε γίνεται χαρά στον ουρανό, "χαρά έσται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι ή επί εννενήκοντα δικαίους, οίτινες ου χρείαν έχουσι μετανοίας."

Εννοώ για τους ανθρώπους που έχουν την ελπίδα στο Θεό. Όσο ελπίζουμε στο Θεό δεν νιώθουμε τη λύπη που μας φθείρει και μας αρρωσταίνει. Αντίθετα νιώθουμε χαρά μέσα στη λύπη μας, γιατί ο Θεός, αν και βρισκόμαστε στη δύσκολη κατάσταση μεριμνά και μας φυλάει, όταν το ζητάμε.

Φαίνεται ίσως εγωιστικό να πούμε ότι το σπουδαιότερο έργο της ζωής μας είναι ο εαυτός μας, αλλά δεν είναι, γιατί ο εαυτός μας είναι το μόνο πράγμα που θα πάρουμε μαζί μας , όταν φύγουμε από αυτόν εδώ τον κόσμο, ενώ όλα τα άλλα θα μείνουν εδώ.

Δεν είναι εγωιστικό  γιατί το έργο του εαυτού μας είναι ίσως το καλύτερο και το πολυτιμότερο που έχουμε να προσφέρουμε στους άλλους.

'Οτι έχει πολύτιμη αξία ο εαυτός μας και αξίζει να εργαζόμαστε να γίνει όμοιος με το Θεό, κατά το πρότυπο του Ιησού φαίνεται και από τα λόγια της Γραφής, ότι ο εαυτός μας είναι πνευματικός ναός και πνευματικό κατοικητήριο του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: