22.2.14

ΑΝΤΙΖΗΛΙΑ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Αντιζηλία είναι να επιθυμείς το ίδιο πράγμα με κάποιον άλλον. Η αντιζηλία είναι αναπόφευκτη όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μια που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επιθυμίες των άλλων, ακόμα και τις δικές μας. Η αντιζηλία είναι η αιτία των μαζικής βίας. Μετά από κάθε αντιζηλία ακολουθεί σύγκρουση.

-Δυο πίθηκοι αν βρουν κι οι δυο μαζί ένα καρύδι, δεν το παίρνει κανείς. Στέκουν και το κοιτάζουν.
-Γιατί;
-Γιατί θα σκοτωθούν.
-Οι πίθηκοι ξέρουν να αποφεύγουν την αντιζηλία.

Με τη μέθοδο των πιθήκων , αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

Αν δεν μπορείς με την υποχώρηση να αποφύγεις τη σύγκρουση σημαίνει ότι η αντιζηλία είναι πειρασμός από αυτούς που δεν μπορείς εύκολα να τον αποφυγεις.

-Πώς αποφεύγεται ο πειρασμός;
-Προσεύχεσαι γι΄ αυτό που σε ενοχλεί. Με την προσευχή υπέρ του "εχθρού" Ήδη είσαι ελεύθερος από την παγίδα. Είσαι πάνω από τον πειρασμό.
-Πώς θα θυμάμαι την προσευχή;
-Δεν θα θυμάσαι , αν δεν θυμάσαι διαρκώς το Θεό. Γι' αυτό έλεγε ο Δαβίδ, "προορώμην τον Κύριόν μου, ότι εκ δεξιών μου εστί ίνα μη σαλευθώ. Δηλαδή έβλεπα από πριν τον πειρασμό τον Κύριον να με προστατεύει για να μη σαλευτώ.

Λείπει η ανδρεία και η μεγαλοψυχία. Πρέπει ο ανδρείος να δώσει την ευκαιρία στον ηττημένο ή στον έχοντα διάθεση να υποχωρήσει, να το κάνει διατηρώντας την αξιοπρέπειά του. Να μην τον εξουθενώσει. Οι Ρωμαίοι, που όπως φαίνεται ήταν σκληρός λαός, έλεγαν "ουαί τοις ηττημένοις".. Δεν έδειχναν τον παραμικρό οίκτο για τους ηττημένους.

-Άρα για να μην συγκρουόμαστε να έχουμε μνήμη Θεού.
-Σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, είμαστε κάτω από αυτούς τους τέσσερις νόμους: 1)το νόμο του Θεού, 2) το νόμο του Ασυνειδήτου, (το νόμο που διέπει τα μέλη του σώματός μας) 3) το νόμο της συνειδήσεως και 4) το νόμο της αμαρτίας, που επιτίθεται από έξω στο Ασυνείδητό μας, όταν είναι αφύλακτο.

-Πώς να αποφεύγουμε την αντιζηλία και την αναπόφευκτη σύγκρουση;
-Με το να έχουμε διαρκή μνήμη του Θεού.
-Είναι δυνατόν να έχουμε διαρκή μνήμη του Θεού.
-Κάθε στιγμή προσθέτουμε ζωή ή θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: