8.12.13

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
(Απ το βιβλίο του Κ.Σ.ΛΙΟΥΙΣ , ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, Εκδ.Π.ΠΟΥΡΝΑΡΑ)

"Μόνον οι λόγιοι μελετούν τα παλαιά βιβλία, αλλά γι΄ αυτούς έχομε λάβει τέτοια μέτρα ώστε έχουν καταντήσει, μεταξύ όλων των ανθρώπων, να είναι οι πιο ανίκανοι να αποκτήσουν κάποια φρόνηση από αυτά.

Έχομε φθάσει σ΄ αυτό το αποτέλεσμα με την εισαγωγή της επιστημονικής "Ιστορικής Απόψεως". Χάρις σ΄ αυτήν ο άνθρωπος που βρίσκεται μπροστά σ΄ ένα χωρίο παληού συγγραφέα, δεν εξετάζει καθόλου εάν αυτό είναι σύμφωνο με την αλήθεια.

Ερευνά 1) Κάτω από ποια επίδραση βρισκόταν ο παληός συγγραφέας, 2) κατά πόσον η ρήσις αυτή βρίσκεται στα άλλα βιβλία του συγγραφέως, 3)Ποια φάση της αναπτύξεως του συγγραφέως ή της γενικής ιστορίας της σκέψεως διευκρινίζει, 4)κατά πόσον έχει επηρεάσει τους μεταγενεστέρους συγγραφείς, 5)σε ποιο σημείο πρέπει να παρενοήθη (ιδίως από τους λογίους συναδέλφους του),6)ποια είναι η γενική πορεία της κριτικής τα τελευταία δέκα χρόνια και 7) ποια είναι η παρούσα κατάσταση του ζητήματος.

Να παρατηρεί τον παλαιό συγγραφέα σαν δυνατή πηγή γνώσεως- να περιμένει ότι αυτό μπορούσε ίσως να τροποποιήσει τις σκέψεις του ή την συμπεριφορά του- αυτό μπορούσε να απορριφθεί ως πάρα πού απλοϊκό."
(Κ.Σ.ΛΙΟΥΙΣ, ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙς Π. ΠΟΥΡΝΑΡΑ)

Σχόλιο Μ.Ε.Λ.
Δεν είναι ανεξήγητο γιατί η Δυτική Ευρώπη δεν εξετάζει καθόλου αν είναι σύμφωνο με την αλήθεια. Η Δυτική Ευρώπη δεν δέχεται ότι υπάρχει αλήθεια. Για την Δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει αλήθεια, υπάρχουν μόνον σκέψεις για την αλήθεια.

Με αυτόν τον τρόπο π.χ. τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις απόψεις τους ως γεγονότα, ενώ είναι μόνο σκέψεις δικές τους, κατά πώς τους συμφέρει κάθε φορά. Ο κόσμος το πήρε είδηση πια και δεν ψάχνει.

Μια φορά σε κάποια διάλεξη ευρωπαΪστή έκανα μια ερώτηση χωρίς να λάβω απάντηση. Ένας γέρος με περίμενε στην έξοδο: Τί ψάχνεις; είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: