24.1.12

Η βοήθεια του Θεού!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου  

         "Μη ουκ ισχύει η χείρ Κυρίου του σώσαι; ή εβάρυνε το ους αυτού του μη εισακούσαι;αλλά τα αμαρτήματα υμών διήστησαν αναμέσον υμών και αναμέσον του Θεού και δια τας αμαρτίας υμών απέστρεψε το πρόσωπον αυτού αφ΄ υμών του μη ελεήσαι. αι γαρ χείρες υμών μεμολυσμέναι αίματι, και οι δάκτυλοι υμών εν αμαρτίαις, τα δε χείλη υμών ελάλησεν ανομίαν και η γλώσσα υμών αδικίαν μελετά." ΗΣΑΪΑΣ


            (Μήπως δεν έχει πλέον την δύναμιν η παντοδύναμος δεξιά του Κυρίου, δια να σώζη; Μήπως εβάρυνεν η ακοή του, ώστε να μην ακούη πλέον; Αλλά τα αμαρτήματά σας δημιουργούν χωρισμόν  και εμπόδιον ανάμεσα εις σάς και εις τον Θεόν και δια τας αμαρτίας σας απέστρεψεν ο Κύριος το πρόσωπόν του από σας, δια να μη σας ελεήση. Διότι τα χέρια σας είναι μολυσμένα από αίμα, τα δάκτυλά σας βυθισμένα εις τα αμαρτίας, τα χείλη σας ελάλησαν και λαλούν παρανομίας και η γλώσσα σας μελετά και λέγει αδικίας.) (Απόδοση Ι.Θ.Κολιτσάρα)


              Οι πιστοί τις δύσκολες αυτές ημέρες  ζητάμε τη βοήθεια του Θεού για τον καθένα από μας και για όλο τον κόσμο. Έχουμε την προσοχή μας στραμμένη να ακούσουμε λόγο Θεού από εκεί που ελπίζουμε ότι υπάρχει, από τους Μοναχούς κατά πρώτο λόγο και από εκείνους από τους Κληρικούς, που με την οσιότητα του  βίου τους  δίνουν την καλή μαρτυρία τους στον κόσμο


            Χθες το βράδυ άκουσα τα λόγια ενός αγιορείτη γέροντα της Μονής Τιμίου Προδρόμου. Συγκράτησα από τα λόγια του τα δύο από τα πιο απαραίτητα που πρέπει να κάνει ο πιστός αυτόν τον καιρό της δοκιμασίας. Πρώτον Εξομολόγηση,  να εξαγνίσει την ψυχή του με την Εξομολόγηση και δεύτερον αποστροφή από την κάρτα του πολίτη, να αποφύγει την κάρτα του πολίτη και να μην ξοδεύει τις  πνευματικές του δυνάμεις του στην πολλή μέριμνα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, είπε. 


          Ο Γέροντας μιλούσε από την εμπειρία του και καθώς άκουγα τα λόγια του νόμιζα ότι διαβάζω τον Ησαϊα. Γι΄  αυτό λένε πως και αν ακόμα χαθούν όλα τα βιβλία της Ορθοδοξίας, ένας ορθόδοξος μοναχός μπορεί να τα ξαναγράψει. 


           Μέχρι αργά το βράδυ που έπεσα να κοιμηθώ σκεφτόμουν τα λόγια του γέροντα και έβλεπα την αγία μορφή του. Στον ύπνο μου επηρεασμένος από τα λόγια του γέροντα  που άγγιξαν απαλά την ψυχή μου "ωσεί υετός επ΄ άγρωστιν και ωσεί νιφετός επί πόκον", είδα αυτό το όνειρο: Ένα μαύρο φίδι έρχεται εναντίον μου κι εγώ για να το αποφύγω στρέφω το σώμα μου αριστερά. Το φίδι περνάει δίπλα μου και εξαφανίζεται." 


          Η μητέρα μου όταν έβλεπε φίδι στον ύπνο της έλεγε πως το φίδι είναι εχθρός. Το ίδιο όπως η Ορθόδοξη Παράδοση που θεωρεί τον αρχέκακο όφι ως σύμβολο του Εχθρού. Όταν το όνειρο είναι καθαρό, όπως αυτό που είδα χθες, θέλοντας και μή, παρόλο που η Εκκλησία μας λέει να μη δίνουμε προσοχή στα όνειρα, έρχεται στο νου μας κάτι από το κρυμμένο νόημά τους. Παράδειγμα ,η ονειρική εικόνα της στροφής  του σώματος  προς τα αριστερά,  μου έφερε στο νου την αλήθεια της πίστεώς μας  ότι με την ταπείνωση μπορούμε να αποφύγουμε την προσβολή του Εχθρού. "Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία. Ο γάρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ" (τοις προαίρουμένοις). 


      Το πρωί διάβασα τα εξής: Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής της ΙΔ εβδομάδος που αρχίζει με τα λόγια "είπεν ο Κύριος τοις εαυτού μαθηταίς, πως δύσκολον εστι τοις πεποιθόταις επί τοις χρήμασιν εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν."  Τον Απόστολο της ίδιας μέρας, που αρχίζει με τα λόγια, "Αδελφοί, από των δοκούντων είναι τι...". Και από την Παλαιά Διαθήκη τα κεφάλαια ΝΘ και Ξ΄ του Ησαϊα που αρχίζουν με τα λόγια: "Μη ουκ ισχύει η χείρ του Κυρίου του σώσαι....".


     Όλα αυτά τα Αναγνώσματα θαρρώ ότι μια λέξη μπορεί να τα ανακεφαλαιώσει η λέξη Εξομολόγηση, εξάγνιση της ψυχής με την Εξομολόγηση , για να φύγει το μεσότοιχο των αμαρτιών μας που μας χωρίζει από τον Κύριον, ώστε να έλθει η χάρη Του και να μας σώσει, Αμήν!
              


         

Δεν υπάρχουν σχόλια: