20.1.12

Θεμέλιο του χριστιανού είναι ο Ιησούς Χριστός

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου




      



       Η Γραφή λέει πως το θεμέλιο του χριστιανού είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Λέει επίσης ότι ως   μαθητές του Κυρίου έχουμε αγάπη μεταξύ μας και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εκείνοι που αγαπούν ο ένας τον άλλο εν Χριστώ  έχουν θεμέλιο και σημείο αναφοράς τον  Ιησού Χριστό  και έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με την αγάπη στην πατρίδα. Εκείνοι που αγαπούν την πατρίδα τους έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ τους.
      Στη σημερινή κατάσταση ανελευθερίας και φόβου δεν έχουμε θεμέλιο και σημείο αναφοράς τον Κύριο Ιησού Χριστό, ούτε έχουμε αγάπη μεταξύ τους, ούτε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το αντίθετο εγκαταλείψαμε σαν παρωχημένες  τις πατροπαράδοτες αξίες και δεχθήκαμε τον ξένο τρόπο ζωής στον οποίο η επικοινωνία των μελών της κοινωνίας είναι ψευδής (τυπική), η αγάπη ανέφικτη και το θεμέλιο της κοινωνίας σε εισαγωγικά το λεγόμενο κοινωνικό συμβόλαιο.
    Στην πράξη αυτό που έκαναν οι νεοέλληνες μοιάζει με αυτόν που πριονίζει το κλαδί στο οποί στηρίζεται. Το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος της κοινωνίας με τον τρόπο που πεθαίνουν τα μυρμήγκια που βγάζουν φτερά. Τραβάει καθένα το δρόμο του και δεν υπάρχει καμιά ενωτική δύναμη μεταξύ τους. Έχουν χάσει τον κώδικα που επικοινωνούσαν πριν και που τα ένωνε μεταξύ τους σε μια κοινότητα.
Δεν έχουν κανένα κοινό σημείο αναφοράς. Στους ανθρώπους αυτό εμφανίζεται ως έλλειψη καλής πίστης, εμπιστοσύνης, επιείκειας κλπ.
    Τρεις μόνο ληστές είναι σε θέση να ακινητοποιήσουν πλήθος ανθρώπων που δεν έχουν μεταξύ τους κανένα κοινό σημείο επαφής , ούτε εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον. . Καθένας από τους τρεις  ληστές είναι βέβαιος ότι οι άλλοι δύο θα τον συνδράμουν στην κατάλληλη στιγμή ενώ κανένας από το πλήθος των ανθρώπων δεν είναι βέβαιος για τον άλλον, αν όταν χρειαστεί θα διακινδυνεύσει γι΄ αυτόν. Είμαστε οι Έλληνες πλήθος, αντί κοινωνία με αρχές και με αξίες, και με πολιτισμό; Ποια είναι η ενωτική δύναμη του ελληνικού λαού; Είναι για τον καθένα από εμάς τους χριστιανούς θεμέλιο ο Χριστός, όπως λέει η Γραφή; " Έκαστος δε βλεπέτω πώς εποικοδομεί. θεμέλιον γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος έστιν Ιησούς Χριστός."    A΄ Κορινθίους 3.10).
   
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: