6.12.11

"Θέ μου, Θέ μου, δίχως αγάπη δε γίνεται"


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου






1. "Θέ μου, Θέ μου, δίχως αγάπη δε γίνεται".

2. Η καθημερινή εμπειρία διδάσκει ότι η αγάπη είναι έμφυτη στον άνθρωπο, ότι η αγάπη είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση, ότι ο Θεός αγαπάει αυτόν που δίνει κάτι στον άλλον με αγάπη, όχι χωρίς αγάπη.

3. Μάρτυρα έχουμε την καρδιά μας που την πληγώνει ό,τι δε γίνεται με αγάπη.

4. Το ίδιο πράγμα μπορεί να μας δώσει χαρά ή λύπη, αναλόγως αν γίνεται με αγάπη ή δίχως αγάπη.

5. Ακόμα κι ένα ποτήρι νερό αν δώσουμε σε κάποιον δίχως αγάπη, εκείνος που θα το πάρει θα νιώσει χαρά ή λύπη, αναλόγως αν το δώσαμε με αγάπη ή χωρίς αγάπη.

6. Η Εκκλησία δεν δέχεται το δώρο που δίνεται χωρίς αγάπη. Συμφιλιώσου με τον εχθρό σου κι ύστερα πρόσφερε το δώρο σου στην Εκκλησία, λέει το Ευαγγέλιο. Βγάλε απ΄ την καρδιά σου την εχθρότητα, το μίσος, την μνησικακία και βάλε την αγάπη κι ύστερα έλα να προσφέρεις το δώρο σου στην Εκκλησία.

7. Μπορούμε λοιπόν να ξέρουμε γιατί τώρα είμαστε διαρκώς λυπημένοι, γιατί η αγάπη είναι απούσα. Παντού η απουσία της αγάπης είναι οδυνηρά αισθητή . Όπου κι αν πάμε η απουσία της αγάπης μας πληγώνει.

8. Ό,τι γίνεται γίνεται για την απολαβή, χωρίς αγάπη. Η αγάπη δεν περιμένει ανταπόδοση.

9. Ακόμα και τα άψυχα πράγματα παίρνουν το άρωμα της αγάπης ή το δηλητήριο του μίσους και το μεταδίδουν στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι και τά άψυχα πράγματα όταν δεν γίνονται με αγάπη, όπως γίνεται με τα βιομηχανοποιημένα πράγματα, μας πληγώνουν με την απουσία της αγάπης.

10. Μια λαϊκή παροιμία λέει, "τα λόγια σου με χόρτασαν και το φαϊ σου φάτο", που θέλει να πει ότι εκείνο που προέχει είναι το πνεύμα με το οποίο δίνουμε κάτι στον άλλον και όχι το πράγμα.

11. Τα ίδια τα πράγματα χάνουν τη λειτουργικότητά τους, όταν τα μεταχειριζόμαστε χωρίς αγάπη. "Δεν τό ΄δωσες με την καρδιά σου" , λέμε σε κάποιον που μας δίνει κάτι με αδέξιο τρόπο.

12. Η αγάπη είναι γνώση του άλλου. Όταν δεν αγαπάμε κάποιον σημαίνει ότι δεν τον γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε το Θεό, αν δεν Τον αγαπάμε. Κάποιος Πατέρας της Εκκλησίας λέει πως αυτός που δεν αγαπάει τον εχθρό του, δεν γνωρίζει το Θεό.

13. Ο άνθρωπος ούτε ζυγίζεται ούτε μετριέται. Ζυγίζονται και μετριούνται μόνο τα υλικά πράγματα, τα οξέα και τα άλατα. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνον οξέα και άλατα. "Με έντυσες με δέρμα και σάρκα",λέει ο Ιώβ στο Θεό.

14. Αφού ούτε ζυγίζεται, ούτε μετριέται ο άνθρωπος ο άνθρωπος δε γνωρίζεται με τη γνώση, αλλά με την αγάπη, όπως κι ο Θεός.

15. Η απουσία αγάπης είναι δείγμα τυφλότητας και νέκρωσης. Αν δεν αγαπάμε ούτε τους άλλους γνωρίζουμε , ούτε τον εαυτό μας. Δε ζούμε, απλά φυτοζωούμε.

16. Ο Ισπανός ποιητής Λόρκα για να αποδώσει την αίσθηση της πνευματικής τυφλότητας και της πνευματικής νέκρωσης γράφει στο θρήνο του για τον ταυρομάχο Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, Δε σε γνωρίζει ο ταύρος ούτε η συκιά, ούτε τ΄ άλογα, ούτε τα μυρμήγκια του σπιτιού σου γιατί έχεις πεθάνει για πάντα.

17. Στο Πιστεύω το ιδίωμα του Αγίου Πνεύματος είναι ότι ζωοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά μας, δεν έχουμε ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: