3.12.11

Στη δημοκρατία η εξουσία φυλάγει τους πολίτες. Στη δικτατορία και στον ολοκληρωτισμό η εξουσία φυλάγεται απ΄ τους πολίτες.


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου





Όταν η εξουσία προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες, αυτό δεν είναι δημοκρατία, αλλά δικτατορία. Στη δημοκρατία η εξουσία δημιουργεί αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες. Οι πολίτες έχουν το κράτος σύμμαχό τους. Όταν το ίδιο το κράτος με τις παράνομες ενέργειές του προκαλεί φόβο και ανησυχία αυτό το κράτος δεν είναι σύμμαχος, αλλά εχθρός των πολιτών.

Η δημοκρατία υπάρχει με τους πολίτες ή δεν υπάρχει καθόλου. Δεν υπάρχει δημοκρατία όταν το κράτος είναι εναντίον των πολιτών. Όταν δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε πολίτες υπάρχουν. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πολίτη πηγάζουν από τη δημοκρατία. Είναι αυτή η ίδια η δημοκρατία. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς πολίτες,ούτε πολίτες χωρίς δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι με τους πολίτες όχι εναντίον τους. Πόσο οι ασκούντες την εξουσία είναι με τους πολίτες φαίνεται από τον αριθμό των φρουρών που τους φυλάγουν.

Στη δημοκρατία η εξουσία φυλάγει τους πολίτες. Στη δικτατορία και στον ολοκληρωτισμό η εξουσία φυλάγεται απ΄ τους πολίτες. Τί είδους είναι στην πραγματικότητα το πολίτευμα της Ελλάδας σήμερα; Η εξουσία στην Ελλάδα φυλάγει τους πολίτες ή φυλάγεται απ΄ τους πολίτες για τα παράνομα συμβόλαια και τις διεστραμμένες συμφωνίες της και για την παράδοση της χώρας στους ξένους;

1 σχόλιο:

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Έγραψα αυτό το άρθρο όχι όπως είναι τώρα, αλλά με κάποιες λεπτομέρειες που το έκαναν πιο ζωντανό και λιγότερο άχαρο από ό,τι είναι τώρα.
Αλλά δεν ξέρω πώς, σβήστηκε χωρίς να το θέλω και έμεινε αυτό το απόσπασμα.
Συμβαίνουν αυτά. Το έπαθα κι άλλη φορά.