10.10.11

Πώς απελευθερώνεται ένας κόσμος

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Ακύρωσε και σκίσε τις διεστραμμένες συμφωνίες, Κάθε συμβόλαιο άδικης συναλλαγής σκίσ΄ το" (Ησαϊας)

Πώς απελευθερώνεται ένας κόσμος από την καταπίεση μιας ελίτ; Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε πως εκείνοι που καταπιέζουν τους άλλους είναι άρρωστοι.Ο Κύριος λέει στους αντιμακαρισμούς του γι΄ αυτούς τους ανθρώπους: "Αλίμονο σε σας που γελάτε τώρα, γιατί θα κλάψετε".
Το βιβλίο του Ησαϊα γράφει τα εξής:"Λέγει ο Κύριος,λύε κάθε δεσμόν και σύνδεσμον με την αδικία. Ακύρωσε και σκίσε τις διεστραμμένες συμφωνίες,τις οποίες συ δια βίας και εξαναγκασμού έχεις συνάψει με τους άλλους. Άφησε ελεύθερους τους συντριμμένους από τον πόνο και και την συμφορά και κάθε συμβόλαιο άδικης συναλλαγής σκίσ’ το."
Ο Ησαϊας προειδοποιεί τους άδικους : "οι δε άδικοι ούτως κλυδωνισθήσονται και αναπαύσασθαι ου δυνήσονται. ουκ έστιν χάρις τοις ασεβέσιν, είπεν Κύριος ο Θεός". (Αλλά οι άδικοι έτσι όπως η ταραγμένη θάλασσα θα κλυδωνίζονται. Δε θα μπορέσουν να βρουν ποτέ ησυχία. Στους ασεβείς δεν υπάρχει χαρά, είπεν ο Κύριος ο Θεός.)
Το ερώτημα το οποίο απασχολεί όλο τον κόσμο είναι αν η απελευθέρωση από την καταπίεση είναι δυνατή χωρίς τη βία, με ειρηνικό τρόπο και πως θα γίνει αυτή. Οι Έλληνες έχουμε πικρή πείρα από αιματοχυσίες. Ο τόπος μας είναι ποτισμένος με αίμα.
Το ερώτημα αυτό απασχόλησε όχι μόνο τους Πατριάρχες όπως ο Νώε,ο Αβραάμ κ.α. ή τους Προφήτες, τους Αποστόλους, τους Αγίους, αλλά και τον ίδιο τον Κύριο. Ο Κύριος μάλιστα έκανε μια παρομοίωση, που δείχνει ότι αποκλείεται να θεραπευτεί ο άνθρωπος που έχει αυτιά για να ακούει και δεν ακούει και μάτια να βλέπει και δε βλέπει. Είναι τόσο δύσκολο να θεραπεύσει τον εαυτό του αυτός που δε θέλει να θεραπευτεί, αυτός που δεν έχει ούτε μια στάλα πίστη, όσο δύσκολο είναι να πεί σ΄ ένα βουνό να πέσει στη θάλασσα και το βουνό να τον υπακούσει. Τόσο δύσκολο είναι να γίνουν καλά εκείνοι που έχουν την αρρώστια να καταπιέζουν τους άλλους!
Μια άλλη εικόνα που δείχνει ότι οι άρρωστοι για τα χρήματα της αδικίας (του Μαμωνά) είναι αδύνατο να θεραπευθούν από την αρρώστια τους αυτή, είναι τα λόγια αυτά του Κυρίου: Είναι ευκολότερο να περάσει ένα καραβόσχοινο από την τρύπα μιας βελόνας, παρά να μπει πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού!
Παντού άρρωστοι άνθρωποι για την εξουσία, καταπιέζουν και περιορίζουν τους λαούς. Ο ελεύθερος άνθρωπος παραμένει ειλικρινής με τον εαυτό του. Αυτό αναφέρεται στο βαθύτερο στρώμα της ύπαρξής του που είναι ανώτερο από οποιοδήποτε εξωτερικό πεπρωμένο." Οι Έλληνες αυτήν την εποχή είναι ο πιο συκοφαντημένος λαός του κόσμου.
Η Ορθόδοξη Παράδοση είναι θεραπεία από παρόμοια πάθη. Ο ορθόδοξος λαός μας δεν έχει την αρρώστια να εξουσιάζει άλλους. Δεν έκανε ποτέ επιθετικούς πολέμους και πάντα αμύνθηκε στους αρρώστους που επιβουλεύτηκαν την ελευθερία του.
Σήμερα όλος ο κόσμος στην Ελλάδα συνδέει την απελευθέρωση με την κάθαρση. Ο λαός μας είναι αισιόδοξος και δε φοβάται κανένα φασισμό, γιατί γνωρίζει ότι ο φασισμός στην αλαζονεία του γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού του.
Στο Ευαγγέλιο ο Κύριος αποκαλύπτει την υποκρισία των Φαρισαίων, οι οποίοι τηρούν τους εξωτερικούς τύπους ενώ μέσα τους είναι άρρωστοι. Ο Κύριος διδάσκει ότι η εσωτερική καθαρότητα είναι προϋπόθεση για την απελευθέρωση από την καταπίεση. Είναι καθήκον μας η κάθαρση με την τήρηση των Εντολών και ο αγιασμός μας στην Εκκλησία.
Στο Ευαγγέλιο διαβάζουμε τα εξής: "Τω καιρώ εκείνω προσελθόντες τω Ιησού Φαρισαίοι, είπον αυτώ.Διατί οι μαθηταί Ιωάννου νηστεύουσι πυκνά και δεήσεις ποιούνται, ομοίως και οι των Φαρισαίων, οι δε σοι εσθίουσι και πίνουσιν; Ο δε είπε προς αυτούς. Μη δύνασθε τους υιούς του νυμφώνος , εν ω ο νυμφίος μετ΄αυτών εστί, ποιήσαι νηστεύειν; Ελεύσονται δε ημέραι και όταν απαρθή απ΄ αυτών ο νυμφίος, τότε νηστεύσουσιν εν εκείναις ταις ημέραις."
(Τότε Φαρισαίοι προσελθόντες στον Ιησού του είπαν. Γιατί οι μαθητές του Ιωάννη νηστεύουν συχνά και κάνουν και προσευχές,το ίδιο κι οι μαθητές των Φαρισαίων, ενώ οι δικοί σου τρώνε και πίνουν. Ο Ιησούς τους απάντησε: "Μπορείτε να κάνετε τους φίλους του γαμπρού να νηστεύουν όσον καιρό είναι μαζί τους ο γαμπρός; Θάρθουν όμως μέρες που θα τους πάρουν από κοντά τους το γαμπρό και τότε θα νηστέψουν τις μέρες εκείνες.")
Παντού άρρωστοι άνθρωποι καταπιέζουν τους λαούς μέχρις ενός ορίου. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής. Αλλά τότε έρχεται βοήθεια από ψηλά. Επομένως είναι σημαντικό για το άτομο να αντιμετωπίσει τα εμπόδια διατηρώντας ακμαίο το ηθικό του με προσευχή και με υπομονή. Σιγά σιγά τα πράγματα παίρνουν μια στροφή προς το καλύτερο. Μέχρι ναρθεί αυτή η ώρα πρέπει να στραφεί στο Θεό -σταθερός στην εσωτερική του γαλήνη- και να προσευχηθεί για το γενικό καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: