22.2.11

Οι κληρικοί με τον σκεπτικισμό τους θα χάσουν και τους πιστούς και τους μισθούς


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1.Κλήρος και Λαός αντιμετωπίζουν τα εξής διλήμματα: Το δίλημμα του Κλήρου είναι τί να διαλέξει, την πίστη και τους πιστούς ή το άθεο κράτος και τους μισθούς. Να πάνε με την πίστη και τους πιστούς και να κινδυνέψει ο μισθός τους; Ή να εγκαταλείψουν την πίστη και τους πιστούς και να πάνε με το μέρος του άθεου κράτους, με την ελπίδα να σώσουν το μισθό τους .

2. Η δυσκολία έγκειται στο ότι το άθεο κράτος δεν είναι σίγουρο. Δεν είναι επίσης βέβαιη η ενότητα της διοικούσας εκκλησίας, όταν λείψει η ενοποιός δύναμη του μισθού. Μήπως δηλαδή γίνουν χίλια κομμάτια και τότε μόνο ο πιστός λαός είναι το στήριγμα. (Το στήριγμα είναι ο Θεός και η πίστη στο Θεό, αλλά δεν φαίνεται ότι στο στάδιο αυτό υπολογίζεται η παρουσία του Θεού. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε ούτε ένας κληρικός που δεν θα έπαιρνε το μέρος των διωκομένων από το κράτος πιστών.)

3.Δεν είναι λοιπόν χωρίς κίνδυνο το να φύγουν και να εγκαταλείψουν τους πιστούς. Η Αποκάλυψη βέβαια γράφει ότι οι κληρικοί θα φύγουν. Είναι άραγε η εποχή μας εποχή της αποκαλύψεως; Πρέπει να διαβάζουμε την αποκάλυψη σαν εφημερίδα, όπως έλεγε ο Γέρων Παϊσιος;

4. Η ελπίδα της μεγάλης πλειονότητας των κληρικών - πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων-είναι μάλλον με τους μισθούς. Χίλιες φορές με τους μισθούς χωρίς πιστούς παρά με τους πιστούς χωρίς μισθούς . Έτσι δείχνουν τα πράγματα. H πλειονότητα των κληρικών "μακρόθεν έστησεν". Είναι φευγάτη. Οι φίλοι μου και οι πλησίον μακρόθεν έστησαν. (Ψαλμός)

5.Το δίλημμα των πιστών είναι να εγκαταλείψουν την πίστη ή να εγκαταλείψουν τους κληρικούς που έφυγαν και να συσπειρωθούν γύρω από τους κληρικούς που μένουν σταθεροί ως όρη υψηλά στην αληθινή πίστη. Οι πιστοί χίλιες φορές θα προτιμήσουν να μείνουν με την πίστη παρά με τους κληρικούς που έφυγαν. Με τους κληρικούς που έφυγαν θα πάει ο κόσμος που έμεινε στην εξωτερική ευσέβεια. Πολύς κόσμος, που έμεινε δυστυχώς στους τύπους εξαιτίας της έλλειψης πιστών κληρικών.

6. Οι σκεπτικιστές κληρικοί καλά θα κάνουν να είναι σκεπτικιστές και με τον σκεπτικισμό τους, αν δεν θέλουν να χάσουν και τ΄ αυγά και τα καλάθια.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΙΕΡΕΙς ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ.ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΤΟ ΡΑΣΟ ΞΕΡΟΝΤΑς ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.ΗΡΩΔΙΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ένα ξέρω να πω!Οι του παλαιου ημερολογίου ιερείς[Δεν ανήκω εκεί],και ζούν και παιδιά σπουδάζουν και πολλα παιδιά κάνουν και οικογένειες ζουν εδώ και τόσα χρόνια και παράπονο δεν θα ακούσεις από τον λόγο τους.Αν αυτό λέγεται εμπιστοσύνη στο Θεό,αυτό είναι και το ζητούμενο..

Ανώνυμος είπε...

Πραγματι η κατασταση ειναι τραγικη και οσα περνουν οι αδελφοι μας,αλλα τραγικοτερη νομιζω ειναι η ελλειψη ελπιδος και πιστης προς τον φιλανθρωπο και στοργικο Πατερα μας!ας μη τα περιμενουμε ολα απο τους ιερεις μας,ανθρωποι σαν κι εμας ειναι και αυτοι.απο τον εαυτο μου κρινοντας,εμεις δεν σκεπτομαστε καν τον ανθρωπο στο διπλανο δωματιο,οχι να σκεφτουμε τη δυσκολια του!ηρθε η ωρα να δειξουμε την αλληλεγγυη μας στην πραξη και να ενωθουμε τω οντι, κυριως ψυχικα και επειτα οικονομικα να στηριξει ο ενας τον αλλον,διοτι ειμαστε σε μια νεα κατοχη!ας ειμαστε αισιοδοξοι,ο Γ.Ιωσηφ Βατοπαιδινος(+2009) προ της κομησεως του ειχε προειπει τις απολυσεις και τη φτωχεια,αλλα τονιζε οτι οΘεος δε θα μας αφησει!κ ενας αλλος ρωσος σταρετς επισημαινει;μην απελπιζεστε σε οποιαδηποτε περιπτωση.οταν απελπζιστε να ξερετε οτι δε σας αφηνει ο Κυριος,αλλα εσεις τον Κυριο!και συνεχιζω.αφησαμε τον Κυριο που μπορει να αναστησει απο τις πετρες ανθρωπους και στηριζομαστε στον εκαστοτε πολιτικο ψευδοσωτηρα!Ηρωδιων.ευχαριστω για αυτο το βημα λογου.ευχομαι να μας φωτιζει οΘεος να βοηθαμε εμπρακατα ο ενας τον αλλον!