14.2.11

"Λόγοι ζωής"


Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

" Ο γαρ λαλών γλώσση ουκ ανθρώπω λαλεί αλλά τω Θεώ"(Κορινθ. Α, κεφ. ΙΔ΄)

1.Γράφω για το αίσθημα ανασφάλειας που κατέχει την ψυχή μου αυτόν τον καιρό. Το αίσθημα αυτό με κάνει να θυμάμαι τη ζωή στο χωριό. Οι γονείς μας προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν το ψωμί της χρονιάς, τα ξύλα για το χειμώνα... Είχαν τόσες φοβερές αναμνήσεις, που αν δεν στήριζαν τις ελπίδες τους στο Θεό δεν θα ζούσαν. Τα αρνητικά τους συναισθήματα θα τους κατέκλυζαν και θα τους σκότωναν. Η πίστη τους στο Θεό ήταν πιο αναγκαία κι απ΄το ψωμί τους. Θυμάμαι τους δικούς μου και τους ευγνωμονώ γιατί μου μετέδωσαν την πίστη τους.

2. Μια φορά εκεί που μιλούσε ο Ιησούς το πλήθος δεν ήθελε να τον ακούει και έφυγε. Ο Ιησούς στράφηκε προς τους μαθητές Του και τους είπε, "μήπως θέλετε να φύγετε και σεις;" "Πού να πάμε; Λόγους ζωής έχεις" είπε ο Πέτρος. Υπάρχει κανείς σήμερα που μην αναζητά λόγους ζωής;

3. Τα λόγια του Ιησού, δε ζει ο άνθρωπος μόνο με ψωμί, αλλά έχει ανάγκη από τους λόγους της ζωής, από το Λόγο του Θεού, , είναι σαν να ειπώθηκαν για τη σημερινή εποχή. Τα αρνητικά συναισθήματα κατακυριεύουν την ανυπεράσπιστη ψυχή μας. Σαν το σπουργίτι που ένα δυνατό χέρι τσάκισε την παγίδα του κυνηγού και το ελευθέρωσε έτσι γλιτώσαμε κι εμείς από την παγίδα του εχθρού. Αν δεν μας φύλαγε το χέρι του Θεού, θα γινόμαστε σαν σκόνη σε μια στιγμή, τόσο πολύ μισούν οι δαίμονες το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, τον άνθρωπο.

4. Έχουμε το Λόγο του Θεού. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να μας ενθαρρύνει, να μας στηρίζει, να μας παρηγορεί. Αν δεν ακούμε τα λόγια του Ιησού ΅Εγώ ειμί το φως του κόσμου η αλήθεια και η ζωή" σφυρηλατούμε για τον εαυτό μας ένα αδυσώπητο πεπρωμένο. Οι πιστοί νιώθουμε ότι προπορεύεται ο Ιησούς και στην πιο χειρότερη κατάσταση ο Ιησούς βρίσκεται εκεί πριν από μας. Όσο χαμηλά κι αν πέσουμε ο Ιησούς είναι εκεί μαζί μας, ενώ οι φίλοι μας και οι πλησίον στέκονται από μακρυά.

5. Την εποχή αυτή ο Εχθρός του ανθρώπου χρησιμοποιεί ό,τι έχει στη διάθεσή του για να απογυμνώσει τον άνθρωπο από κάθε πνευματικό στήριγμα και να τον βυθίσει στην αυτο-λύπη, στην αυτο-υποτίμηση και στην απελπισία. Ρίχνει στάχτη στα μάτια, ότι δήθεν η κρίση είναι οικονομική. Η κρίση είναι πνευματική και έχει στόχο την ηθική και την πνευματική απογύμνωση του ανθρώπου. Είναι φανερό ότι ο χειρότερος εχθρός της σκέψης είναι το ίδιο το υπουργείο Παιδείας. Η εγκατάλειψη της μόρφωσης των νέων , παρά την συνταγματική επιταγή, είναι ηθελημένη.

6. Άνοιξα το Ευαγγέλιο για να διαβάσω το μήνυμά του σε μένα για τη σημερινή μέρα. Ύστερα από έναν ανήσυχο ύπνο τη νύχτα, το πρωί ένιωθα σαν ξεθεμελιωμένος. Διάβασα τα λόγια αυτά, χαρά γίνεται στους αγγέλους του ουρανού όταν κάποιος αμαρτωλός μετανοεί. Έχουμε ανάγκη διαρκούς μετάνοιας, γιατί διαρκώς αμαρτάνουμε.

7. "Δεν προσηλώθηκα σε ένα σύστημα, γράφει ο Γέροντας Θεόφιλος Παραϊάν, αλλά έχω σχέση με μια προσωπική ύπαρξη, το Θεό, ο οποίος δεν μας εγκαταλείπει μόνους στις δικές μας δυνάμεις, αλλά έρχεται με το έλεός Του και μας ανορθώνει από τη δουλεία των λογισμών,μας δίνει ταπείνωση και καλούς λογισμούς και μας ενισχύει στο αγαθό. " ( Θεόφιλος Παραϊάν, Εκδόσεις Άθως).

8. Το σημαντικό είναι να γνωρίζει ο καθένας , συνεχίζει ο Παραϊάν, ότι το Θεό τον υπηρετούμε στον τόπο και την κατάσταση που μας έβαλε ο ίδιος. Πιστεύω ότι δε χρειάζεται να ψάχνουμε τίποτα άλλο. (....) Κάθε πράγμα που πρόκειται να κάνουμε να το κάνουμε προς δόξαν Θεού και τότε είναι βέβαιο ότι δοξάζουμε το Πανάγιο Όνομα του Θεού."

9. Τώρα ο λόγος παραγκωνίζεται από την εικόνα και ειδικά ο Λόγος του Θεού. Μέσα στην εικόνα που σχηματίζει κάθε άνθρωπος υπό την επήρεια των ΜΜΕ πορεύεται μέσα στ όνειρό του , σαν τον υπνοβάτη. Ο λόγος απαιτεί συμμετοχή. Πρέπει να βγούμε απ΄ την πνευματική αδράνεια και νωθρότητα για να προσεγγίσουμε το Λόγο του Θεού.

10. Κάποιος διερμηνεύοντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου είπε, ότι μόνο ο λόγος που ειπώθηκε με αγάπη θα ακουστεί. Αυτός που χρησιμοποιεί τη γλώσσα της αγάπης οικοδομεί τον εαυτό του. Αυτός που αναμεταδίδει το λόγο του Θεού οικοδομεί , ενθαρρύνει και παρηγορεί και τους άλλους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ ωραία ανάρτηση!Ψυχοφελείς κουβέντες!Λόγοι ουσιαστικοί..
Με συγκίνησε αυτό ''Η ΠΊΣΤΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥΣ''..
Πόσο αλήθεια είναι αυτό!
ΠΙΣΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΚΛΟΝΙΤΗ.
ΠΙΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ!ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ,ΟΥΤΕ Η ΚΡΙΣΗ,ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ,ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ..ΠΗΝ

Μόσχος Εμμανουήλ Λαγκουβάρδος είπε...

Και για να έχουμε αυτήν την πίστη, να αγαπήσουμε πάνω από όλα τον γλυκύτατο Ιησού. Έτσι θα αγαπάμε και όσους Τον αγαπούν και θα ενισχύει ο ένας την πίστη του άλλου.
Ο καλύτερος τρόπος να πιστέψεις είναι να αγαπάς κάποιον που πιστεύει.