30.10.10

Ιβάν Ίλιτς, Ευτραπελία

Εκδόσεις Κατσάνος/Δοκίμιο

Από τις Εκδόσεις Κατσάνος, Αριστοτέλους 26, τηλ.235.683 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιβάν Ίλιτς <<Ευτραπελία>> σε πρώτη έκδοση το 1973. Ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον για τον σημερινό ευαισθητοποιημένο αναγνώστη. Το βιβλίο, όπως κάθε αληθινό βιβλίο, ξεπερνάει την εποχή του.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι παρμένος , όπως γράφει στην παρουσίασή του ο Εκδότης, από τον Αριστοτέλη: <<Τοιούτος μεν ουν ο μέσος εστιν, είτ’ επιδέξιος είτ’ ευτράπελος λέγεται>>(Ηθ.Νικ. Δ 14,40). (Τέτοιος είναι , λοιπόν, αυτός που τηρεί το σωστό μέσον όρο, είτε επιδέξιος λέγεται είτε ευτράπελος).

Από το βιβλίο αυτό, για να εκτιμήσει ο αναγνώστης τη μεγάλη του αξία, θα παραθέσουμε εδώ ένα μικρό απόσπασμα από την 173 σελίδα του: << Η οδύνη μου είναι σχεδόν ανυπόφορη, όταν συνειδητοποιώ ότι το μόνο όπλο πού ’μεινε στα χέρια μας για ν’ αποτρέψουμε την καταστροφή είναι οι λέξεις, ο λόγος που μας έχει παραδώσει η ιστορία μας. Κι όμως, μόνο ο λόγος μες στην αδυναμία του μπορεί να ενώσει την πλειονότητα των ανθρώπων να μετατρέψουν επαναστατικά την αναπόφευκτη βία σε ευτραπελική ανασυγκρότηση. (Ευτραπελία με δυο λόγια είναι η μέση οδός, η διάκριση, η καλή πίστη, η επιείκεια, η ηπιότης, το εύτροπον κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: