30.10.10

ΟΙ άστοργοι πατέρες

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

<<Τούτων ουδείς λαλεί δίκαια, ουδέ έστι κρίσις εν αυτοίς αληθείας.
Πεποίθασι γαρ επί ματαίοις και λαλούσι κενά>>
Όσιος Νικήτας

Πολλούς διδασκάλους έχετε αλλά όχι πολλούς πατέρες. Εγώ σας γέννησα πνευματικώς, λέγει ο Απόστολος Παύλος. Αν δεν γεννηθείτε εξ ύδατος και εκ πνεύματος δε σώζεσθε, είπε ο Κύριος στον Νικόδημο, που τον επισκέφτηκε τη νύχτα γιατί φοβούνταν τους Ιουδαίους.

Πολλούς διδασκάλους έχουμε αλλά όχι πολλούς πατέρες. Αληθινούς πατέρες πνευματικούς έχουμε λίγους. Οι λοιποί , οι ιδιόρρυθμοι, οι νεωτεριστές, οι μεταρρυθμιστές και γενικά οι οικουμενιστές, πολλοί ή λίγοι , ο Θεός το ξέρει, δεν θέλουν να είναι πατέρες. Κι αφού δεν θέλουν ας μην είναι . Ας είναι οτιδήποτε άλλο θέλουν. Ας γίνουν καθηγητές, ας γίνουν ακαδημαϊκοί, ας ιδρύσουν ακαδημίες, ας γίνουν φιλόσοφοι, εκτός από πνευματικοί πατέρες στανικώς.

Η επιστήμη χωρίς ηθικά όρια είναι πανουργία, λέει ο Πλάτων. Κι η θεολογία χωρίς ταπείνωση είναι σχολαστικισμός. Όταν οι επιστήμονες δεν έχουν το ήθος και την αρετή ως βάση της επιστημονικής έρευνας πειραματίζονται με ανθρώπους, όπως έκαναν οι επιστήμονες των ναζί. Και οι κληρικοί που δεν υπακούουν και δεν σέβονται την παράδοση πειραματίζονται με τους πιστούς γιατί δεν τους πονάνε ως πατέρες προς τέκνα. Παράδειγμα οι οικουμενιστές κληρικοί.

Τι απομένει για τους πιστούς; Εμνήσθην του προφήτου βοώντος, κρυσφύγετο και φρούριό μου ο Θεός μου. Σ’ αυτόν ελπίζω: << Ο κατοικών εν βοηθεία του Υψίστου, εν σκέπη του Θεού του ουρανού αυλισθήσεται. Ερεί τω Κυρίω. Αντιλήπτωρ μου εί και καταφυγή μου, ο Θεός μου, και ελπιώ επ΄ αυτόν. Ότι αυτός ρύσεταί σε εκ παγίδος θηρευτών και από λόγου ταραχώδους.>> (Ψαλμ.90).

Πώς να μην μισήσουμε αυτούς που μας φέρονται άστοργα ή εχθρικά; Όλη η διδασκαλία του Κυρίου και όλος ο βίος των αγίων και του ιδίου του Κυρίου είναι ο δρόμος της αγάπης των εχθρών. Αυτός που δεν αγαπάει τους εχθρούς του δεν ξέρει τίποτε απ΄ το Θεό, είπε κάποιος σύγχρονος άγιος.

Ο Θεός μας έδωσε το θυμό για να τον χρησιμοποιούμε κατά των παθών μας και κατά των δαιμόνων όχι κατά του ανθρώπου. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τον άνθρωπο από τη συμπεριφορά του. Ο θυμός μας δεν είναι εναντίον του ανθρώπου. Η στάση μας προς αυτόν είναι να στρέψουμε και το άλλο μάγουλο. Τι σημαίνει να στρέψουμε και το άλλο μάγουλο;

Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η Αμερική με τους διδύμους πύργους. Η Αμερική μπορούσε να απαντήσει στην πρόκληση της τρομοκρατίας θεραπεύοντας την αιτία που τη δημιουργεί, τη φτώχεια, την ανέχεια, την αμάθεια, την εκμετάλλευση, αντί να εξοντώσει τους αμάχους στο Αφγανιστάν. Η χριστιανική Αμερική δεν έμαθε τι σημαίνει να στρέψεις και το άλλο μάγουλο. Αυτό ήταν το κήρυγμα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στην Αμερική. Αλλά τον σκότωσαν. Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, που σκοτώνεις τους προφήτες.

Τα αισθήματα απέναντι σ΄ αυτούς που μας φέρονται εχθρικά ,που μας πληγώνουν ,που μας στενοχωρούν είναι πάντοτε αισθήματα αγάπης, γιατί ξεχωρίζουμε τη συμπεριφορά από τον άνθρωπο. Πώς μπορούμε όμως να μην έχουμε εχθρικά αισθήματα απέναντι στην συμπεριφορά που μας πληγώνει; Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε υγιείς με την οργή, το μίσος, την κατάκριση και την μνησικακία πρέπει να βρούμε τρόπο να μην τρέφουμε εχθρικά αισθήματα ούτε απέναντι στην εχθρική συμπεριφορά.

Η καρδιά μας σφίγγει και πονάει όταν νιώθουμε έχθρα και θυμό. Ο φθόνος, η βασκανία, η έχθρα και ο θυμός μας φθείρουν και αργά ή γρήγορα θα μας σκοτώσουν.
Πρέπει να βλέπουμε την εχθρική συμπεριφορά όπως βλέπουμε την άγρια φύση. Την άγρια φύση δεν την μισείς. Απλώς φυλάγεσαι από αυτήν. Δεν μισώ το φίδι , τον σκορπιό. Απλώς φυλάγομαι από αυτούς, όπως φυλάγομαι από τον κεραυνό ή την φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Όχι μόνο δεν μισούμε, αλλά προσευχόμαστε υπέρ αυτών που μας στενοχωρούν με την συμπεριφορά τους. Η ελευθερία είναι ενιαία, τόσο των διωκομένων, όσο και των διωκτών. Προσευχόμαστε υπέρ αυτών να γνωρίσουν την αλήθεια και να ελευθερωθούν από την κακία τους.

1 σχόλιο:

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Αυτοί οι τύποι, εννοώ αυτούς που επείγονται να εισάγουν τους αυτοσχεδιασμούς τους και τις ιδιορρυθμίες τους στην Εκκλησία, τους οικουμενιστές, βρήκαν τον καιρό να το κάνουν. Μπράβο τους! Το έργο τους είναι να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων ακόμα και στην Εκκλησία. Να μην μείνει τίποτε όρθιο στην πατρίδα μας, που έγινε ο στόχος του <> και των <>.

Εκείνοι που μπορούν, ας τους βοηθήσουν να αποκτήσουν επίγνωση κι ας τους πείσουν, αυτόν τον καιρό της δοκιμασίας, να μείνουν σταθεροί στην πίστη τους στην Ορθοδοξία.