12.1.10

Ευχαριστώ!

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου


Η σημερινή μέρα άρχισε με ένα ευχαριστήριο γράμμα που έστειλα
στην Εφημερίδα "Ελευθερία" Λαρίσης για τη φιλοξενία της και με ένα ευχαριστήριο γράμμα θα τελειώσει. Το γράμμα αυτό το απευθύνω στους φίλους αναγνώστες που μου έκαναν την τιμή να δηλώσουν ότι διαβάζουν τα άρθρα μου στην ιστοσελίδα ΜΙΚΡΑ ΔΟΚΙΜΙΑ.
Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους, για να τους ευχαριστήσω αλλά δεν τα κατάφερα, γιατί οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες. Τους ευχαριστώ όλους εκ βάθους καρδίας.
Το γράψιμο είναι ένας διάλογος κι αυτός που γράφει θέλει να ξέρει ποια ανταπόκριση έχουν τα κείμενά του. Η ανταπόκριση του αναγνώστη δεν ικανοποιεί τήν ανάγκη για προβολή και για δημοσιότητα. Αυτή η ανάγκη είναι επιφανειακή και δεν ενδιαφέρει όσους δε γράφουν για να κερδίσουν χρήματα ή φήμη. Η ευγενική ανταπόκριση ικανοποιεί τη βαθιά ανάγκη για αναγνώριση. Η αναγνώριση διαφέρει από τη δημοσιότητα. Στη δημοσιότητα προβάλλει κανείς την εικόνα του αυτή που νομίζει ότι αρέσει στον ίδιο και στους άλλους. Αυτός που γράφει για την αναγνώριση διψάει για ειλικρινή επικοινωνία κα επαφή. Γι' αυτό και διακινδυνεύει το ενδεχόμενο να τον απορρίψουν.
Η δύναμη του λόγου του είναι ακριβώς αυτή, ότι έκφράζει τον εαυτό του όπως είναι.
Όσο πιο προσωπικός είναι τόσο περισσότερο εκφράζει τους άλλους, γιατί η ανθρώπινη φύση είναι μία.
Για την δημοσιότητα ο Δαβίδ είναι αυστηρός. Δεν θέλει τα "εύγε". Την ίδια γνώμη διατυπώνει και ο λαός μας, με την αξιοθαύμαστη αισθητική του καλλιέργεια,όταν λέγεί ότι "ο ποιητής δοξάζεται μετά το θάνατό του".

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλές εμπνεύσεις για το Νέον Έτος. Πιστεύω ότι αυτοί που διαβάζουν είναι αυτοί που γράφουν. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο. Στην αρχαία Κίνα π.χ. όλοι όσοι ήξεραν γραφή έγραφαν. Και στην αρχαία Ελλάδα επίσης όλοι όσοι ήξεραν την γραπτή γλώσσα έγραφαν ή επιδίδονταν σε συζητήσεις και διαλόγους.

Με φιλικά αισθήματα
Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: