3.5.21

Η μάσκα προκαλεί σ' αυτόν που τη φοράει αυτολύπη και έλλειψη αυτοσεβασμού

  

Η μάσκα προκαλεί σ' αυτόν που τη φοράει αυτολύπη και έλλειψη αυτοσεβασμού. Οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί έχουν το καθαρό πρόσωπο, όπως και την καθαρή καρδιά, το κυριότερο μέλημα της ζωής τους.
Η Ελληνο-ορθόδοξη παράδοση είναι είναι αυτή η ίδια η προσοχή στο πρόσωπο. Ο Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος έχει την προσοχή του στραμμένη στην καθαρή συνείδηση, δηλαδή στο καθαρό πρόσωπο και στην καθαρή καρδιά. Η μάσκα αποστερεί αυτόν που τη φορεί απ΄το σεβασμό προς τον εαυτό του,
Η προσοχή τους είναι πάντοτε στραμμένη στο πρόσωπο με το οποίο αντικρύζουν τον κόσμο. Η προσοχή αυτή είναι όρος απαραίτητος για την ύπαρξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του Έλληνος.
Προσβολή και υποτίμηση της αξίας του προσωπου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία και γι' αυτήν την ίδια τη ζωή του ανθρωπου.
Ο άνθρωπος είναι αξία αυτός καθ' εαυτόν και δεν λαμβάνει την αξία του από κάποιο άλλο ον ή από κάποιο σύνολο όντων (κοινωνία, οργάνωση κ...ά).
Κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον άνθρωπο ως μέσον για την επιδίωξη οιουδήποτε σκοπού.
Η μάσκα και ο καταναγκασμός της είναι αυτοϋποτίμηση και αυτολύπη. Είναι εξευτελισμός του ανθρώπου και αποστέρηση της αξίας του. Η μάσκα εξευτελίζει τον άνθρωπο και του στερεί την ανθρώπινη αξία. Η μάσκα εξευτελίζει τον άνθρωπο στον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτό είναι "ραγιαδισμός", το να κάνεις κάτι από φόβο και δεν το θέλει ο Έλληνας που κάθε φορά μνημονεύει μόνο το φόβο του Θεού. Μόνο ο φόβος του Θεού δεν ντροπιάζει αυτόν που φοβάται. Στην Εκκλησία ακούμε στον Απόστολο τα λόγια αυτά να μας παροτρύνουν: "Αδελφοί, υμείς έστε ναός Θεού ζώντος (...) Καθαρίσωμεν εαυτούς, από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος, επιτελούντες αγιωσύνην εν φόβω Θεού."

Με τα νάματα της Εκκλησίας έχουμε μεγαλώσει οι Έλληνες που τραγουδάμε κι έχουμε τραγουδήσει στα δημοτικά τραγούδια και στις μαντινάδες μας την μεγάλη επιθυμία για την ελευθερία της πατρίδας:

Μεγάλη 'ναι η πατρίδα μας
το ριζικό της τό 'χει
να λέει πάντα στον εχθρό
Μολών λαβέ και Όχι.








Δεν υπάρχουν σχόλια: