9.5.21

Οι Φύλακες Άγγελοι

Οι φύλακες άγγελοι είναι, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, πνεύματα λειτουργικά προς εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Ο κάθε άνθρωπος έχει το φύλακα άγγελό του. Είναι λογικό, ότι κάθε πιστός θέλει να γνωρίζει το φύλακα άγγελό του, όχι μόνο, ποιό είναι όνομά του, αλλά ποιός είναι ως πνευματική οντότητα. Άρα η επιθυμία να γνωρίσουμε τον φύλακα άγγελό μας, δεν είναι από περιέργεια, αλλά από ενδιαφέρουν πνευματικό.
Κατ΄αρχήν από την προσωπική μας πείρα γνωρίζουμε ότι με αυτούς που νιώθουμε ασφάλεια στην παρουσία τους, με αυτούς μας συνδέει πνευματική συγγένεια. Με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό , γινόμαστε ένα πρόσωπο, το ίδιο και με τον άγιο Τριαδικό Θεό με την ένωση μας, τη θέωση, όπως λέγεται στην Εκκλησία, για τους ανθρώπους, που βρήκαν τη σωτηρία τους ενωμένοι πνευματικά με το Θεό.
Οι φύλακες άγγελοι έχουν ως πνεύματα τα χαρίσματα με τα οποία τους προίκισε ο Θεός, και από αυτά γνωρίζονται, όπως συμβαίνει και με την υπόσταση του ανθρώπου, η οποία έχει τη δική της μοναδική και ανεπανάληπτη υπόσταση, το δικό της πρόσωπο.
Άρα μπορούμε να μάθουμε το φύλακα άγγελό μας, αν γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο συμβαίνει επίσης με το Θεό. Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε, πως η αυτογνωσία είναι θεογνωσία.
Πριν γνωρίσω το Θεό και αγαπήσω την νοερά προσευχή, νόμιζα ότι αυτό που θέλω και διαβάζω τα βιβλία, είναι να αποκτήσω σοφία. Όταν όμως γνώρισα το Θεό στο πρόσωπο του Κυρίου, δεν με ενδιέφερε η σοφία, αλλά η καρδιακή προσευχή και παρόλο που πέρασε από τότε περίπου μισός αιώνας, δεν υπάρχει κάτι άλλο, που να επιθυμώ μέ όλη τη δύναμη της ψυχής μου.

'Αρα ο φύλακας άγγελός μου είναι ο φύλακας άγγελος της προσευχής. ΠΙστεύω ότι είναι εκ Θεού το ότι όλοι αυτοί, που συνάντησα στη ζωή μου, όλοι με ένα στόμα , μου είπαν να προσεύχομαι και μετά να γράφω. Μνημονεύω τώρα μόνο αυτούς που απεδήμησαν εις Κύριον και οι συμβουλές τους , έχουν "δήλη ημέρα", όπως είναι ο Αμερικανός ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, ο π. Σεραφείμ Δημόπουλος κ.ά. 

Μόσχος Λαγκουβάρδος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: