14.5.21

Η ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΗΣΗ

 Η Νοερά Προσευχή είναι δέηση

Κατά την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία, η νοερά προσευχή δεν είναι σκοπός, αλλά μέσον. Οι νηπτικοί Πατερες προσθέτουν στα λόγια της νοεράς προσευχής τη λέξη "αμαρτωλός", ακριβώς γι' αυτό. Για να μην νομίζει κανείς ότι πρέπει να θεραπευθεί από τα πάθη, για να προσεύχεται νοερά. Το αντίθετο συμβαίνει: προσευχόμαστε νοερά για να θεραπευτούμε από τα πάθη.
Ο Άγιος Νείλος, ο πνευματικός, γράφει στον "Νόμο Πνευματικό" του, πως στην Θεία Κοινωνία, προσερχόμαστε "ουχί ως άξιοι", αλλά "ως τετραυματισμένοι και δεόμενοι ελέους". Δεν ζητάμε τη δικαίωση, αλλά το έλεος.
Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή του προς τους Γαλάτας (Δ", 9-21) "Γίνεσθε δεόμενοι, όπως εγώ δέομαι υπέρ υμών",
Στη ορθόδοξη χριστιανική εικονογραφία δεν έχουμε εικόνες προσευχής, όπως συμβαίνει στους αιρετικούς. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει διότι η νοερά προσευχή γίνεται παντού. Ακόμα και την ώρα που ο γιατρός χειρουργεί, μπορεί να προσεύχεται νοερά.
Η Νοερά Προσευχή δεν διασπά την προσοχή. Η νοερά προσευχή συγκεντρώνει την προσοχή στο νου. Μπορούμε να προσευχόμαστε νοερά παντού και πάντα. Δε χρειάζεται να πάρουμε κάποια ειδική στάση του σώματος, π.χ. ενώνοντας τα χέρια όπως κάνουμε όταν προσευχόμαστε εξωτερικά. Στους ναούς δεν είναι ωραίο, να παίρνουμε ειδικές στάσέις προσευχής. |Δείτε την εικόνα του Τελώνη και του Φαρισαίου. Ο Φαρισαίος προσεύχεται θεατρικά, επειδή η προσευχή του είναι εξωτερική (τυπικη).
Όσον αφορά εμένα η καλύτερη νοερά προσευχή είναι περπατώντας στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: