6.3.19

Η δημοκρατία δε λειτουργεί χωρίς το ήθος

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι αγώνες της ελευθερίας της πατρίδος, γίνονται υπέρ πίστεως και πατρίδος. Το Σύνταγμα προτάσσει την Πίστη.  Αυτός είναι ο ορθόδοξος δρόμος. Όχι το ήθος,  όχι  η δικαιοσύνη και η ειρήνη και η χαρά  η πνευματική, τί μένει χωρίς τις ανθρώπινες αξίες, χάριν των οποίων αξίζει να ζει κανείς και να πεθαίνει; Μένει η θέληση του άρχοντα, δηλαδή το ολοκληρωτικό καθεστώς, η δικτατορία και η αποικιοκρατία.

 Οι πολίτες ωθούνται να πιστεύουν στη μοίρα και στην υποταγή στη μοίρα. Κανείς δεν θα αγωνιστεί για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δε γεννήθηκε στην Ανατολή. Στην Ανατολή τα έθνη και οι λαοί στενάζουν κάτω από τη λατρεία της μοίρας. Ίσως είναι η ιδιοσυγκρασία τους παθητική και υποτακτική.

Η υποταγή στη θέληση του άρχοντα, στην εξουσία του άρχοντα σημαίνει παραίτηση από τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Κανείς δεν αγαπάει την αλήθεια πάνω και από την θέληση για εξουσία.

Οι αρχαίοι Έλληνες Λόγιοι που έδωσαν το όνομα αυτό στη θέληση του άρχοντα, γνώριζαν τί σημαίνει η "θέληση του άρχοντα" . Η λέξη εξουσία (εξ-ουσία) σημαίνει όχι αρετές, γιατί κάθε αρετή είναι ουσιαστική. Ουδέποτε εκπίπτει και είναι εις τον αιώνα τον άπαντα αξιοσέβαστη. Όποιος βάζει πάνω από τις αρετές του ανθρώπου, τη δύναμη, τη βία, τον εξαναγκασμό  είναι εξουσιαστικός. Είτε κατέχει την εξουσία είτε κατέχεται από τη δίψα της εξουσίας.

Η δημοκρατία δεν στηρίζεται στη βία, αλλά στην ελεύθερη αποδοχή., στην αυτοσυγκράτηση. Στο ήθος και στο σεβασμό των αξιών. Οι αρχαίοι δεν απένειμαν δημόσια αξιώματα σ' αυτούς που δεν ήταν ακέραιοι στο ήθος. Το πονηρό πνεύμα  είναι λειψό και αντιφατικό. Γιατί, αλεπού, έχεις μεγάλη ουρά; Γιατί είμαι μεγάλη, Γιατί, αλεπού, έχεις μικρό κεφάλι; Γιατί είμαι μικρή.

Ο λαός μας διαισθάνεται την μικρότητα του άρχοντα και τους αποκαλεί με τα χαϊδευτικά τους ονόματα με τα οποία οι μαμάδες φωνάζουν τα μωρά τους.  Μπορεί κανείς να είναι άρχοντας και να τον λένε με το χαϊδευτικό του όνομα; Εννοούν προφανώς ότι ο άρχοντας  στον δυστυχισμένο τόπο μας είναι η  ξενική κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: