30.3.19

Μη φοβάστε την κλειστοφοβία

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο ακούσιος εγκλεισμός σε κάποιο χώρο , σε άλλους προκαλεί πανικό, αυτό που ονομάζουμε κλειστοφοβία , σε άλλους όχι. Γιατί νιώθουμε πανικό όταν κλεινόμαστε κάπου π.χ στον χαλασμένο ανελκυστήρα;
Ο φόβος συνδέεται με κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο. Γιατί μας πανικοβάλει ό,τι εμποδίζει την ελευθερία; Ποιος είναι ο συγκεκριμένος κίνδυνος από τη δέσμευση της ελευθερίας; Δεν είναι κανείς κίνδυνος. Η κλειστοφοβία είναι από τα παιδικά μας χρόνια. Βρίσκεται μακριά, στα παιδικά μας χρόνια κείται, όπως θα ‘λεγε ο ποιητής.
Η κλειστοφοβία είναι ενοχή. Ουδείς άξιος των συνδεδεμένων με τις σωματικές ηδονές, λέει μια μυστική ιερατική ευχή. Η φιληδονία δημιουργεί ενοχές, ιδίως όταν η σαρκική επιθυμία ξυπνάει ,πριν την ώρα της , στην παιδική ηλικία. Οι γονείς πρέπει να προσέχουν να μην ξυπνήσει η σαρκική ηδονή στο παιδί από τις εικόνες που βλέπει.
Οι Έλληνες συνειδητοποιούμε ότι χωρίς ελευθερία δεν μπορούμε να ζήσουμε. Εννοούμε τη ζωή ως ελευθερία. «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Τώρα που νιώθουμε ότι δεν είμαστε ισχυροί απέναντι στους εχθρούς μας, που επιβουλεύονται την ελευθερία της πατρίδος μας, νιώθουμε όλοι σαν να ζούμε ένα βαρύ πένθος. Δεν έχουμε όρεξη να χαρούμε. Δεν τραγουδάμε πια ούτε χορεύουμε.
Η λέξη «πανικός» προέρχεται από το όνομα του μυθολογικού τέρατος , (μισό άνθρωπος και μισό τράγος), τον Πάνα, τον μυθολογικό θεό της μουσικής. Ίσως επειδή η μουσική μπαίνει κατ’ ευθείαν στην ψυχή και την αιχμαλωτίζει με τη δύναμη της υποβολής που διαθέτει. Πανικός είναι η υποδούλωση της ψυχής. Η ψυχή μας χάνει την ελευθερία της. Και δίχως ελευθερία δεν αντέχουμε να ζούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τους Έλληνες η ελευθερία είναι η σωτηρία της ψυχής!
Η σωματική ηδονή , άραγε όταν ξυπνάει πριν την ώρα της σε ένα παιδί, μπορεί λόγω του ότι υπερβαίνει τις δυνάμεις του , να προκαλέσει κατόπιν στον ενήλικο τη φοβία της στέρησης της ελευθερίας, του αυτεξούσιου.
Η σωματική ηδονή είναι τόσο δυνατή που νιώθεται σαν απώλεια της ελευθερίας ή και σαν θάνατος (έκσταση) . ΟΙ σωματικές ηδονές είναι σκοτάδι. Ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του, αποδίδει τις φοβίες στα έργα του σκότους, όπως αποκαλεί τις σωματικές ηδονές και θεωρεί ως αντίδοτο, το να έχουμε μέσα μας το Χριστό.
« Νυν γαρ εγγύτερον ημών η σωτηρία ή όταν επιστεύσαμεν. Η νυξ προέκοψεν η δε ημέρα ήγγικεν. Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός. Ως εν ημέρα ευσχημόνως περιπατήσωμεν. Μη κώμοις και μέθαις, μη κοίταις και ασελγείαις, μη έριδι και ζήλω. Αλλ’ ενδύσασθε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και της σαρκός πρόνοιαν μη ποιεισθε εις επιθυμίας» .
(Τώρα η τελική σωτηρία βρίσκεται πιο κοντά μας παρά τότε που πιστέψαμε. Η νύχτα όπου να ‘ναιφεύγει, και η μέρα κοντεύει να ‘ρθει. Γι’ αυτό ας πετάξουμε από πάνω μας τα έργα του σκότους, κι ας φορέσουμε τα όπλα του φωτός. Η διαγωγή μας να είναι κόσμια, τέτοια που ταιριάζει στο φως. Ας πάψουν τα φαγοπότια και τα μεθύσια, η ασύδοτη κι ακόλαστη ζωή, οι φιλονικίες κι οι φθόνοι. Ντυθήτε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και μην αφήνετε τον αμαρτωλό εαυτό σας να σας παρασύρει στην ικανοποίηση των επιθυμιών σας.)
moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: