1.2.19

O ελληνικός ορθόδοξος τρόπος ζωής;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Ορθοδοξία είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα αμάλγαμα του Ελληνισμού και της Χριστιανικής Διδασκαλίας. Η έννοια του Ελληνικού δεν είναι αυτή του Ελλαδικού. Ο Ελλαδικός δεν έχει δικό του τρόπο ζωής. Ένας δικηγόρος των Αθηνών π.χ. δε διαφέρει στον τρόπο που ζει από έναν δικηγόρο του Τόκυο, της Νέας Υόρκης ή της Μαδρίτης. Ενώ η έννοια του Ελληνισμού είναι διαφορετική. Διαφορετικός είναι επίσης ο τρόπος ζωής σύμφωνα με την Ελληνική Ορθόδοξη Παράδοση από τον τρόπο ζωής των άλλων παραδόσεων.
Πώς ζούμε ως ελληνο-ορθόδοξοι χριστιανοί; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δοθεί επιγραμματικά, διότι το θέμα αυτό είναι τεράστιο, αφού αναφέρεται στον τρόπο ζωής που ισχύει εκατοντάδες χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον αυτόν τον κόσμο, που για να διακρίνεται από τον δυτικό κόσμο, ονομάζεται "Ανατολή".
Με δυο λόγια, εντελώς σχηματικά η απάντηση στο ερώτημα πώς ζούμε οι ελληνο-ορθόδοξοι χριστιανοί της Ανατολής είναι αυτή: Ζούμε βλέποντας τα πράγματα με το πνεύμα του Χριστού, από την άποψη της σωτηρίας της ψυχής.
Η ενατένιση των πραγμάτων από ψηλά είναι η ουσία της στωικής φιλοσοφίας, η οποία είχε επηρεάσει αυτούς που ασπάζονταν τη Διδασκαλία του Χριστού.
Ανάλογες επδράσεις με αυτήν υπάρχουν και άλλες, ώστε μπορούμε να λέμε πως οι Έλληνες φιλόσοφοι προ Χριστού είναι οι προ Χριστού χριστιανοί.
Ρώτησα μια φορά μία γριά χωρική στην Εκκλησία, πώς θεραπεύουμε τις αναμνήσεις που μας βασανίζουν; Και η αγράμματη αυτή Ελληνίδα μου απήντησε: "Τις ξαναζούμε με το Χριστό". Η γυναίκα αυτή αν και αγράμματη, γνώριζε από τους βίους των Αγίων, ότι βλέποντας τις αναμνήσεις μας υπό το πνεύμα του Χριστού, θεραπεύονται.
Μια συνοπτική εικόνα του ορθόδοξου τρόπου ζωής δίνει ο Κλήμης ο Αλεξανδρινός, Έλληνας Πατέρας της Εκκλησίας. : "Είναι απαραίτητο ο θεϊκός νόμος να εμπνέει δέος (φόβος Θεού), έτσι ώστε ο φιλόσοφος να κατακτήσει και να διατηρήσει την ησυχία της ψυχής (αμεριμνεία), χάρη στη φρόνηση (ευλάβεια) και την προσοχή στον εαυτό (ή φροντίδα του εαυτού). (Pierre Hadot, "Τί είναι η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία" Εκδ.Ίνδυκτος, σελ.326)
moschoblog.blogspot.com

ΕΤΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ορθοδοξία τρόπος ζωής
Ελληνισμός
Ελλαδισμός
Ανατολή
Στωική φιλοσοφία


Δεν υπάρχουν σχόλια: