26.9.18

Γκορμπέτες

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στην κωμόπολη της Δεσκάτης, "γκορμπέτες"λέγαμε αυτούς που όταν έρχονταν έμεναν σε σκηνές σε απόσταση από τα σπίτια και συνήθως ζητιάνευαν.
Δεν έμεναν χωριστά, επειδή δεν τους θέλαμε και τους ξεχωρίζαμε από εμάς , αλλά γιατί αυτοί ήθελαν να ξεχωρίζουν από εμάς. Ίσως η ζητιανιά τους έκανε να μη θέλουν να τους βλέπει ο κόσμος σε τί κατάσταση ζουν. Πολλοί από αυτούς αποθησαύριζαν . Όταν δεν έκρυβαν το χρυσάφι, το έκαναν δόντια. Πολλοί από αυτούς άντρες και γυναίκες είχαν ολόχρυσες οδοντοστοιχίες!
Οι κάτοικοι της Δεσκάτης διακρίνονται για τον ήπιο χαρακτήρα τους και για την φιλοξενία. Ακόμα και η μελίχροη επιδερμίδα τους αποπνέει εσωτερική γαλήνη και ησυχία .
Ο ξένος στη Δεσκάτη ανήκει σε μια κατηγορία ανώτερη από τους άλλους. Ίσως αυτό είναι το μυστικό ότι πολλοί νέοι πήραν γυναίκες από τη Δεσκάτη.
ΟΙ γκορμπέτες έμεναν χωριστά από εμάς, γιατί αυτοί το ήθελαν να ξεχωρίζουν. Αλλά τί σημαίνει η λέξη "γκορμπέτης". Είναι λέξη περσική και προέρχεται από τη λέξη "γκόρμπο", που σημαίνει "κόσμος". Άρα γκορμπέτης είναι ο "κοσμικός", δηλαδή ο αβάπτιστος, αυτός που δεν είναι μέλος της Εκκλησίας, ο μη χριστιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: