14.5.18

Οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας στην ανατροφή του παιδιού (επανάληψη)

MAR 29

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στην ανατροφή του παιδιού οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας είναι καθοριστικοί. Οι ρόλοι τους διαφέρουν τόσο, ώστε αν θέλαμε να τους παραστήσουμε με κάποιο σχήμα, θα λέγαμε ότι ο πατέρας για το παιδί είναι ο ουρανός και η μητέρα η γη. Αν αναλάμβαναν δυο άντρες να μεγαλώσουν ένα παιδί, το παιδί αυτό δεν θα είχε ποτέ την μάνα μέσα του, να του καλύπτει τις ανάγκες του σώματος κι αν αναλάμβαναν δυο γυναίκες να μεγαλώσουν ένα παιδί, το παιδί αυτό δεν θα είχε ποτέ τον πατέρα μέσα του , να του καλύπτει τις ανάγκες του πνεύματός του, με άλλα λόγια δεν θα αγαπούσε ποτέ ούτε τον εαυτό του ούτε κανέναν άλλον. Θα του έλειπε ο ουρανός, που συμβολίζει το δημιουργικό και ζωογόνο πνεύμα. Θα του έλειπε μέχρι το τέλος της ζωής του το αίσθημα της ασφάλειας και της ζεστασιάς που δίνει η αίσθηση της αγαπημένης παρουσίας του πατέρα.

Όταν το παιδί που μεγαλώνει με τους κανονικούς γονείς, ανοίξει τα φτερά του και φύγει, ο πατέρας κι η μητέρα μπαίνουν μέσα του και γίνεται το ίδιο ο πατέρας κι η μητέρα του εαυτού του. Παιδιά που στερήθηκαν νωρίς τον πατέρα ή τη μητέρα αισθάνονται την έλλειψή τους μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Στις γήινες και ουράνιες κατοικίες μιλώντας πάντα σχηματικά, η μητέρα είναι το σώμα (η γήινη κατοικία) και ο πατέρας είναι ο οριστικός ένοικος, το πνεύμα. (Ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν), αυτό είναι το διαρκές παράπονο του πνεύματος στην διαμάχη του με το σώμα. Το σώμα πολεμάει δίχως ανάπαυλα το πνεύμα, λέει η Γραφή. Ο οριστικός κάτοικος, το πνεύμα, είναι σαν τον ανύπαρκτο ιππότη. Ο πατέρας και η μητέρα του ετοιμάζουν την πανοπλία του και το άλογό του. Η μητέρα ετοιμάζει την πανοπλία κι ο πατέρας ετοιμάζει τον ίδιο τον ιππότη.

Παιδιά που μεγαλώνουν με την έλλειψη αυτή είτε γιατί έλειψαν πραγματικά είτε έλειψαν ψυχολογικά οι γονείς τους, αν έλειψε η μάνα συναντούν δυσκολίες στην επιβίωσή τους (δεν είναι μάνα για τον εαυτό τους) κι αν έλειψε ο πατέρας συναντούν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άλλους. Όταν λείπει η μάνα συναντούν δυσκολίες, θα λέγαμε στη γήϊνη κατοικία τους, ενώ αν έλειψε ο πατέρας συναντούν δυσκολίες στην δημιουργική ζωή τους. Σύμβολο του σώματος είναι η γη και σύμβολο του δημιουργικού και ζωογόνου πνεύματος ο ουρανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: