15.5.18

Ποιός είναι ο άνθρωπος

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Άραγε θα δω την ψυχή μου τόσο καθαρά, όπως βλέπω το σώμα μου, αναρωτιέται ο Μάρκος Αυρήλιος. Τί εννοεί άραγε ο Μάρκος Αυρήλιος ως ψυχή; Ο λόγιος αυτός Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων δεν ταυτίζει τον εαυτό του με το σώμα του. Δεν θεωρεί ότι ο άνθρωπος είναι το σώμα του. Αυτός που πιστεύει ότι είναι το σώμα , δεν απορεί αν θα δει την ψυχή του, γιατί τη βλέπει. Η ψυχή του είναι το σώμα του.
Ο Μάρκος Αυρήλιος πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι σώμα και πνεύμα και το μεν σώμα το βλέπει κάθε άνθρωπος, το πνεύμα όμως για να το δούμε πρέπει να πιστέψουμε στο πνεύμα. Αυτός που δεν πιστεύει στο πνεύμα είναι αυτός που κλείνει τα μάτια του για να μην το δει. Αλλά ακόμα κι αυτός έρχεται κάποια στιγμή , που το βλέπει, ύστερα από κάποια τραγικό συμβάν. Ο νέος στον ¨Πόρφυρα" του Σολωμού, είδε την ψυχή του, λίγες στιγμές πριν τον τραγικό του θάνατο: "Άστραψε φως και γνώρισε ο νιος τον εαυτό του", γράφει ο Σολωμός.
Θα μου πείτε, αφού ο Μάρκος Αυρήλιος πιστεύει στο πνεύμα, γιατί απορεί, αν θα δει την ψυχή του; Απορεί γιατί δεν τη βλέπει καθαρά. Πριν το Χριστό ο άνθρωπος δεν βλέπει καθαρά την ψυχή του. Όσοι πιστεύουν στον Λόγο του Θεού, στον σπερματικό όπως λέγεται ο Λόγος του Θεού, διαισθάνονται την ύπαρξη της ψυχής και μιλούν γι΄ αυτήν, όπως ο ΌΜηρος, ο Σωκράτης, οι Τραγικοί ποιητές και πολύ περισσότερο οι Προφήτες του Χριστού , που μιλούν για την ενανθρώπιση του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού!

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: