12.7.17

Περί χρήματος

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το χρήμα είναι πραγματικά μια αξία. Ένας φίλος μου τό 'λεγε poetry in motion! Αλλά δεν θέλει καμιά άλλη προϋπόθεση, πέρα από τις ικανότητες και τις ευκαιρίες να το αποκτάς;

Αν το να μπορείς να το αποκτάς ήταν το παν, αυτοί που το αποκτούν θα είχαν το παν, αλλά δεν το έχουν. Και πρώτο από όλα δεν έχουν το σπουδαιότερο: προσωπική ελευθερία. Υπηρετούν το χρήμα, όπως οι δούλοι τα αφεντικά τους. Για να κατέχουν χρήματα πουλάνε τα πάντα, ακόμα και τον εαυτό τους. Κάποιος πούλησε τη μασέλα του κι όταν επέστρεψε στο σπίτι του, η γυναίκα του δεν του άνοιγε την πόρτα, γιατί χωρίς τη μασέλα, δεν γνώριζε τη φωνή του!

Θα μου πείτε, μήπως η δουλεία του χρήματος είναι η μόνη δουλεία; Δεν γίνονται δούλοι οι άνθρωποι και για άλλα πράγματα, όπως είναι η φήμη, το όνομα, τα αξιώματα. Ναι, είναι και αυτά κι άλλα αμέτρητα, που για χάρη τους οι άνθρωποι χάνουν την προσωπική τους ελευθερία και την εσωτερική τους ειρήνη.

Αλλά το χρήμα ξεγελάει γιατί δίνει την βεβαιότητα, πως και μόνη η κατοχή του, χωρίς την γνώση και το ήθος αξίζει. Ακόμα κι ένας ανόητος, νομίζει πως αν έχει χρήματα, θα είναι άξιος να τα χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον του.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: