8.1.17

ΝΕ ΜΠΟΓΑ ΝΕ ΠΙΡΟΓΑ (ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΟΥΤΕ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πριν γλιστρήσετε όπως κάποιος γνωστός μου υπερήφανος, να μην ακούσετε το υπερήφανο πνεύμα που σας λέει, εσύ είσαι γυμνασμένος, είσαι ευλύγιστος, ξέρεις πού και πώς πατάς και δεν πέφτεις.Αυτό είναι το υπερήφανο πνεύμα. Καλύτερα ν' ακούσετε το πνεύμα του Θεού (το ταπεινό πνεύμα) που σας λέει, πρόσεξε, αν δεν είναι μεγάλη ανάγκη, μην βγαίνεις έξω στη γλίστρα.

Οι Ρώσσοι που με τους βαρείς χειμώνες, γνωρίζουν από γλίστρες, λένε την παροιμία για το ταπεινό πνεύμα του Θεού, να μη βγάνεις το πόδι σου έξω από το κατώφλι σου, αν δεν ακούσεις καλά το πνεύμα του Θεού.Οι Ρώσσοι λένε: ΝΕ ΜΠΟΓΑ, ΝΕ ΠΙΡΟΓΑ (Χωρίς το Θεό, ούτε έξω απ' το κατώφλι). Καλά λέει ο πνευματικός, "Πρόσεχε την υπερηφάνεια".

Κάποιος έχασε το τραίνο και έσπασε το ρολόϊ του. Αυτός ταύτιζε τον εαυτό του, με το ρολόϊ, όπως ταυτίζουμε συνήθως το φαινομενικό με το πραγματικό. Ενώ αυτός που έχει διάκριση, ,ξέρει πώς "το νέο γομάρι φαίνεται και με το παλιό το σαμάρι"*.

Κάποιος είδε ένα σχοινί στο δρόμο και νόμισε ότι είναι φίδι και κατατρόμαξε. . Αυτός ταύτισε τη φαινομενικότητα με την πραγματικότητα. Κι αυτοί που με τις ουσίες έχουν παραισθήσεις βλέπουν τρομερά πράγματα πιο καθαρά κι από ότι θα τα έβλεπαν στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: